De perfecte dochter

DeniseM 01 oktober 2025
Samen met haar zus Diede groeit Noa op in een ogenschijnlijk perfect gezien. Wat de buitenwereld niet ziet, is dat haar moeder een obsessie heeft voor perfectie. Dit laat in het gezin de nodige sporen na.
Sinds Noa volwassen is, runt ze samen met haar moeder een tweedehandswinkel. Als haar moeder een ongeluk krijgt en moet revalideren, neemt Noa de winkel voor haar rekening. Wanneer ze een mysterieus briefje vindt, staat haar wereld op de kop. Al snel blijkt dat niets is wat het lijkt. Wat is de waarheid?

Noa en Diede groeien samen op onder de zorgen van hun controlebehoefte moeder Sigrid. De wens tot perfectie zorgt ervoor dat alle gezinsleden op scherp staan. Onder andere voor de sporen die haar opvoeding heeft nagelaten, is Noa in therapie bij Michel. Alhier worden de dingen besproken die Noa's ouders lange tijd verborgen hebben willen houden voor de buitenwereld. Het leven van Noa begint op losse schroeven te staan. Wat is waarheid en wat niet? Wie kan ze nog vertrouwen?
De perfecte dochter is geschreven vanuit het perspectief van Noa. De lezer bekijkt haar waarheden vanuit haar ogen. Noa heeft de nodige dingen meegemaakt, waar je door het verhaal heen flarden van meekrijgt. Doordat het verhaal vanuit Noa's perspectief geschreven is, krijg je ook veel mee over haar innerlijke belevingswereld. Noa lijkt de perfecte dochter, maar is dit ook zo?

Zelf had ik wat moeite om in het boek te komen en te blijven. Als lezer krijg je diverse fragmenten en gebeurtenissen mee die ik niet meteen kon plaatsen en waar ik de noodzaak ook niet meteen van inzag. Dit maakte dat ik toch soms moeite had mijn aandacht bij het verhaal te houden. Toch was er iets wat maakte dat ik door bleef lezen om achter de waarheid te komen. Het verhaal bouwt op naar een plot waarin op de meeste vragen een antwoord zal komen voor de lezer. Toch kon ik niet geheel voldaan het boek dichtslaan. Ik denk dat dit met name komt doordat ik het gevoel heb dat er te veel elementen in het boek gestopt zijn en dat de soms 'warrige' stukken hier een aandeel in hebben.

Hoewel ik niet over alle aspecten van De perfecte dochter even te spreken ben, heb ik het boek wel met plezier uitgelezen. De perfecte dochter is het debuut van Meier, en heeft me zeker nieuwsgierig gemaakt naar de boeken die ze in de toekomst nog zal uitbrengen.

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Meer recensies van DeniseM

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!