De vrouw op zolder

DeniseM 28 september 2025
3.5 sterren

Victoria Barnett is een succesvolle vrouw, ze heeft een goede baan als verpleegkundig specialist, een knappe en begane echtgenoot en een prachtig huis. Daarbij probeert ze samen met haar partner zwanger te worden. Het is perfect. Tot het moment dat ze een vreselijk ongeluk krijgt en haar hele leven uiteen spat. Ze is halfzijdig verlamd en kan niet meer lopen, praten, zelfstandig eten of aankleden.
Sylvia Robinson wordt door Victoria's echtgenoot, Adam, ingehuurd om voor haar te zorgen. Maar al snel blijkt dat Victoria meer van haar omgeving meekrijgt dan dat het in eerste instantie lijkt. Victoria wil iets vertellen, maar dat lukt haar niet. Tot Victoria Sylvia zover krijgt dat ze haar dagboek vindt. En wanneer Sylvia begint te lezen kan ze haar ogen niet geloven...

De vrouw op zolder is niet het eerste boek dat ik van McFadden heb gelezen. Ik hou van haar schrijfstijl en de vlotte plotwendingen die in haar verhalen voorkomen. Nadat ik De vriend had dichtgeslagen, ben ik vrijwel meteen doorgegaan in De vrouw op zolder. Hoewel ik van het boek genoten heb, is het niet mijn favoriet.

McFadden heeft met De vrouw op zolder een boek geschreven wat zich langzaam opbouwt. Sylvia werkt voor Adam en Victoria en heeft al snel een niet-pluis gevoel. Victoria is niet in staat vlot te communiceren en dus duurt het enige tijd voor Sylvia het dagboek van Victoria vindt en meer over de relatie van Victoria en Adam te weten komt. Gedurende het boek krijgt de lezer een aantal aanwijzingen, maar zoals het vaker gaat met de boeken van McFadden wordt je regelmatig op het verkeerde been gezet. Bij dit boek zat ik wel al snel op het goede spoor, en met een kleine twijfel vanuit mijn kant bleek het toch het juiste spoor te zijn.

De schrijfstijl is zoals alle boeken van McFadden vlot en beeldend. Hoewel er niet zoveel vaart in De vrouw op zolder zit, lees je vlot door het boek heen. Victoria's dagboekfragmenten maken dat het verleden steeds duidelijker wordt en je bepaalde clues kan leggen in het heden. Zoals we gewend zijn van McFadden zitten er gedurende het boek nog diverse plottwisten in het boek dat de lezer wellicht op het verkeerde been brengt.

Voor psychologische thrillers ben je bij McFadden aan het goede adres. In november verschijnt The Crash, en ik kan niet wachten tot die uitkomt!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!