Spannende verhalenbundel

Desirée Desirée
20 mrt 2022

Dit boek is tot stand gekomen door de jaarlijkse verhalenwedstrijd van Letterrijn. Auteurs die niet bij een uitgever onder contract staan kunnen meedoen. Het thema van 2021 is Onder druk. Uit de inzendingen zijn 27 verhalen in een boek gebundeld.

Anke van der Kind - Het dossier
De moeder van Ralph is door een ongeluk om het leven gekomen. Hij wil meer weten over haar dood en wil het politiedossier bekijken.

Ronald Kalkman - Indrukwekkend
Michael is nog steeds verliefd op Line, ze zat vroeger bij hem in de klas. Als hij aan het fotograferen is verschijnen er F16 in zijn lens en komt hij in een nachtmerrie terecht

Nathanya van Nijnatten - Mijn oceaan zo diep
David Cromwell is zeebioloog en ontdekkingsreiziger. Met zijn onderzeeër komt hij vast te zitten en hij wacht in paniek op hulp.

Karin Hazendonk - De naakte waarheid
Sjoerd Veringa gaat studeren in Utrecht en hij gaat daar op kamers. Als Sjoerd in een café de tweedejaars Ruben ontmoet, wordt hij geïntroduceerd bij een studentenvereniging.

Anne Segaar - Uit
Anouk verbreekt na 3 jaar de relatie met haar vriend Martijn, maar hij kan zich hier niet bij neerleggen.

Heleen van Kuik-Bollen - De retraite
Lynn heeft een burn-out. Haar vriendin Valerie nodigt haar uit om op retraite in Frankrijk te komen. Lynn krijgt daar het gevoel dat ze in de gaten wordt gehouden en ze mist telkens spullen in haar vakantiehuisje.

Gerard R. Bras - Een masker afdoen
Wessel is een trotse opa. Op internet leert hij de jonge Roxanne kennen en ze besluiten af te spreken.

Ramon van Huffelen - De aangifte
Lisa is een vlogger en ze gaat uitdagend gekleed over straat om aan haar volgers te laten zien dat vrouwen door mannen worden lastiggevallen. Als een man haar achtervolgt, gaat ze naar het politiebureau. Maar of dat zo verstandig is?

Alain de Lannoy - Kind van de rekening
Alex is een getrouwde minister en hij moet naar een vergadering van de Europese top. Op zijn hotelkamer ontvangt hij zijn minnares Stella.

Margareth Hillebrandt - Vergelding
Nick is verliefd op Kiki en als ze bij hem thuis komt voor wiskundebijles is hij dolgelukkig. Maar het loopt totaal anders dan verwacht.

Era Richmen - Octavarium
Ciara is, net als een aantal andere meisjes, door Scotus in zijn huis opgenomen om te strijden tegen de rijken. Als Ciara een onmogelijke opdracht moet uitvoeren van Scotus faalt ze.

Marieke Jongejan - Angie
Angie heeft een vriend en een stiefzoontje. Ze heeft een gewelddadig verleden gehad en ze probeert haar leven op orde te houden. Maar dan staat de politie weer bij haar op de stoep.

Anne-Rose Hermer - De prijs voor vrijheid
In de tweede wereldoorlog maakt de familie Van Engelen van alles mee. Zo geven ze een joods buurmeisje onderdak en zit de kleinzoon Ralf in het verzet.

Frans van der Eem - Martelgang
Micha keert zich tegen het regime en ze wordt opgepakt en gevangengehouden. De Dokter zet haar onder druk om een namenlijst te af te vinken met mensen die ze kent.

Melissa Skaye - Russisch roulette
Daniël de Wit is in Mexico in een benarde situatie beland. Hij moet met een pistool Russisch roulette spelen om anderen te redden.

Marjo de Vroed - Kansloos
Eva is analfabeet. Thuis wordt ze door haar man lichamelijk en geestelijk misbruikt. En op haar werk wordt Eva door gekleineerd. Ze is er klaar voor om voor zichzelf op te komen.

Anne Korevaar - #Hierhoorikthuis
Ilse is gescheiden van Martin. Ze had een hip leven in Amsterdam en dit deelde ze met haar vele volgers op Instagram. Nu woont ze in een dorp en ze probeert haar volgers te behouden door het dorpsleven in beeld te brengen. Maar niet iedereen is hier blij mee.

Aagema - Fatale vlucht
Tanja is politicia en ze neemt contact op met een oud-klasgenoot met het verzoek om haar zo snel mogelijk terug te bellen. Niet veel later wordt ze thuis dood aangetroffen.

Daniëlle Stege - Oerkracht van de onmacht
Sanne wordt door haar ex Frank lastig gevallen. Als ze door hem voor dood wordt achtergelaten, neemt ze wraak.

Koen D’haene - Sterke mannen
Frederik is minister van milieu. Hij wordt onder druk gezet om tijdens een vergadering van de milieubeweging zijn eigen project stop te zetten.

Gert-Jan van den Bemd - Uitgeteld
Robert heeft een dwangstoornis. Hij is hiervoor onder behandeling bij dokter Breis. Hij krijgt van hem een experimenteel medicijn dat wonderbaarlijk goed blijkt te werken. Dan komt hij erachter dat de dokter niet eerlijk tegen hem is gewijzigd.

Ben Dekkers - Houdbaarheidsdatum
Max is oud militair en hij wil bij een bekende journalist een geheim uit de doeken doen over vroeger. Maar in plaats van een verhaal krijgt de journalist een misdaad in zijn schoenen geschoven.

Suzanne van Brakel - Een bittere pil
Lieve loopt van huis weg en in het Vondelpark leert ze Joshua kennen. Ze mag bij hem overnachten, maar of dat zo verstandig is.

Gerard van Leijenhorst - Steen in de rivier
In een bloemenzaak is een vrouw overvallen. Osman staat op een opsporingsfoto van de politie, maar hij zegt hier niets mee te maken te hebben.

Adri van Beelen - De lifter
Diana staat in de file en doordat haar auto afslaat, stapt er een lifter bij haar in. Deze Peter wil zo ver mogelijk weg.

Rob Bakker - Het Damegambiet
DeWitt is schaker en hij gaat zijn oude tegenstander Vlad helpen voorbereiden op een toernooi. Maar rond het kasteel van Vlad zijn de afgelopen maanden meerdere mysterieuze dodelijke ongelukken gebeurd.

Renée Lemaire - Voor de bijl
Iris heeft een boek geschreven waarover commotie is ontstaan. Haar uitgever Marcus laat haar in zijn huis in de Franse Alpen onderduiken.

Dit is een hele goede verhalenbundel. Elk verhaal zorgt weer voor spanning op z’n eigen manier.
Ik ben vooral verrast door de manier waarop de schrijvers het thema ‘onder druk’ hebben benaderd. In elk verhaal komt dit thema goed naar voren. Door de korte verhalen lees je gemakkelijk door de bundel heen.

Alle verhalen vond ik goed, maar de volgende waren voor mij extra opvallend:
• Heleen van Kuik-Bollen - De retraite
• Ramon van Huffelen - De aangifte
• Era Richmen - Octavarium
• Marjo de Vroed - Kansloos
• Anne Korevaar - #Hierhoorikthuis

Sommige verhalen hebben me verrast door de onverwachte wendingen. Vaak moest ik na het uitlezen van het verhaal, het boek even opzij leggen om het verhaal goed te verwerken.

De verhalenwedstrijd voor 2022 is inmiddels gestart. Het thema voor dit jaar is Black-out. Verhalen kunnen tot 1 mei worden ingestuurd naar uitgeverij Letterrijn.

Meer recensies van Desirée