Zonder twijfel: 5 van de 5 sterren

Dewi 09 januari 2026
Ik heb Kiezel volledig beluisterd, maar wist na afloop meteen: dit is een boek dat ik ook nog wil lezen. Toen het verhaal was afgelopen, was ik van binnen een stukje warmer. Cliché, maar waar ‍.

Vanaf het begin raak je gehecht aan Kat. Ze verhuist naar het huis van haar overleden oom, Het Houten Nest, aan de rand van de stad. Tussen allerlei geheimzinnige voorwerpen vindt ze een bijzondere kiezel. Een gewone grijze kiezel. Vervolgens gebeuren er allemaal onverklaarbare dingen of... zijn ze wel te verklaren?

Haar blik op de wereld, haar gevoeligheid en haar nieuwsgierigheid maken dat je door wilt blijven luisteren. Gaandeweg kruipen ook de andere personages in je hart: Roef, zijn zusje Bel en uiteindelijk ook de gitaarman. Het is een verhaal waarin verbinding langzaam ontstaat, op een natuurlijke en geloofwaardige manier.

Zonder te spoilen zijn er twee momenten die voor mij alles samenbrachten: het moment waarop Kat écht begrijpt waarvoor de magische kiezel dient, en het moment waarop duidelijk wordt wie de gitaarman is. Dat waren de scènes waarin alles klopte. Ik luisterde dit boek tijdens een wandeling in de sneeuw en kreeg letterlijk tranen in mijn ogen. Toen wist ik: dit is het boek van het jaar.

Ik beluisterde het boek via Podimo en deze luisterversie is prachtig voorgelezen door Willemijn de Vries. Haar stem is rustig, warm en zacht, precies passend bij de sfeer van het verhaal. Dat vind ik het vermelden waard, want een voorleesstem kan een boek maken of breken. In dit geval heeft het er mede voor gezorgd dat het gemaakt is ;-).

Daarnaast kijk ik ernaar uit om het boek zelf te lezen, mede vanwege de illustraties van Sanne te Loo, die volgens andere lezers prachtig zijn en het verhaal extra diepte geven.

Kiezel raad ik aan voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar om zelf te lezen; voorlezen kan al vanaf 8 jaar. Het is een boek dat ruimte laat voor gevoelens als eenzaamheid, liefde (van ouders) en rouw. Niet voor niets is het onderdeel van de Boekenbingo 2026 en werd het door Kevin Hassing via Instagram uitgeroepen tot nummer één jeugdboek van 2025.

Ik geef zelden vijf sterren, maar Kiezel verdient ze zonder twijfel: 5 van de 5.

Meer recensies van Dewi