Kwetsbare thema's zijn mooi bespreekbaar gemaakt.

Dewi 11 november 2025
Wauw, wauw, wauw. Ik werd een paar keer overvallen door tranen bij het lezen van dit boek. Kwetsbare thema's zijn erg mooi bespreekbaar gemaakt.

Spreek je chocola? is geschreven door Cas Lester, uitgegeven door Gottmer (2018). Het gaat over Jaz, een meisje van 12. Zij krijgt een nieuwe leerling in de klas: Nadima uit Syriƫ. Ze spreken elkaars taal niet, maar Jaz weet het zeker: ze worden vriendinnen. Door te communiceren met emoji's, lieve gebaren en eten, weten ze een mooie vriendschap op te bouwen.

Wat me zo emotioneerde aan het verhaal is het thema vluchten uit je eigen land. Wat is thuis? En wat gebeurt er met je als je jouw thuis moet achterlaten? En hoe ga je om met dyslexie en hoe maak je dat je superkracht? Jaz en Nadima, maar ook hun vriendinnengroep, zitten al snel in je hart bij het lezen van dit boek.

Een modern verhaal van alle tijden voor kinderen vanaf 10 jaar. Ik zie nu dat dit boek helaas niet meer te koop is, maar mocht je er tweedehands eens eentje op de kop kunnen tikken... doen!

Meer recensies van Dewi