Warm en toegankelijk met een belangrijke boodschap
Ik las Mijn oma is een heks bijna in één adem uit. Niet zo gek: de zinnen zijn kort, de woorden toegankelijk. En toch is dit geen simpel boek. Integendeel: het is juist knap hoe Naomi Tieman met eenvoudige taal een verhaal schrijft dat raakt en blijft hangen.
Het verhaal gaat over Anna. Op haar school staan de drie RRR’en centraal: Rust, Reinheid en Regelmaat. Alles heeft een vaste plek, alles verloopt volgens de regels. Maar dan komt Stijn in de klas. Hij draagt een groot geheim met zich mee, iets waar vooral zijn vader zich diep voor schaamt. Waarom eigenlijk? Want wat Stijn met zich meebrengt, is juist kleur.
Dit boek gaat over anders zijn en acceptatie, en over de moed om voor iemand op te komen. Dat wordt nergens zwaar benoemt, maar het is juist klein en toegankelijk gehouden. Eén van de momenten die mij het meest raakte, is wanneer Anna voor Stijn opkomt bij zijn vader. Dat is zonder twijfel één van de liefste scènes uit het boek.
Ook de zinnen maken indruk. Zinnen als: “De lucht is van niemand. Maar nu is-ie even van mij! Snoetje vliegt steeds sneller. De wind suist om me heen.” zijn eenvoudig, maar beeldend. Ze laten zien hoe krachtig woorden kunnen zijn, ook wanneer de woorden niet ingewikkeld zijn. Ideaal voor groep 4-leerlingen.
De illustraties van Nadia Meezen sluiten mooi aan bij het verhaal en versterken de magische en fantasierijke sfeer.
Mijn oma is een heks is zeer geschikt voor kinderen rond groep 4 om zelf te lezen, maar leent zich ook uitstekend om voor te lezen. Een warm, toegankelijk boek met een belangrijke boodschap.