Indrukwekkend verslag van een late dienst
Willem Keizer heeft een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige gevolgd, Hij werkte op een High Care afdeling en een Vroeg Interventie Psychose Team. Momenteel is hij werkzaam bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam.
Willem Keizer neemt eerst het woord waarna hij de aandacht richt op Jesse.
Jesse is een van de verpleegkundigen op de High Care Afdeling van een psychiatrische kliniek in Amsterdam. Na een paar vrije dagen heeft hij een late dienst. Deze begint met een pittige overdracht waarna verschillende interventies en andere momenten volgen waarbij Jesse en zijn collega’s samen hun uiterste best doen om de avond zo goed mogelijk door te komen met de cliënten.
“De waanzin heeft ons alle hoeken van de DSM laten zien.”
Gelijk vanaf het begin voel je de ervaring van de auteur en van Jesse tussen de regels door. Jesse is een betrokken verpleegkundige die tijdens het werk zijn eigen leven even vergeet. Vaktermen vliegen over de regels maar zijn door de korte en bondige uitleg begrijpt de lezer al snel waar het over gaat.
Wat opvalt is de uiterlijke rust die Jesse weet te behouden, zelf tijdens hectische situaties. Want, zoals Keizer schrijft, Iedereen is hier in crisi en som hebben we zes verschillende brandjes om te blussen op twee verschillende afdelingen. De collegialiteit en het zorgen voor elkaar staat hier gelukkig hoog in het vaandel.
Het plattegrond in het boek helpt bij het plaatsen van de verschillende cliënten en ruimtes.
Dit boek geeft echt een kijkje achter de schermen in de psychiatrie maar is ook te vertalen naar meer takken van zorg.
Er moet soms even geschakeld worden als een van de cliënten aan het woord is. Dan is de toon van het boek ineens heel anders. Keizer weet zich in iedere persoon te verplaatsen en hij doet dat met respect en ruimte voor de situatie waar iemand in zit.
Het enige wat jammer is dat het boek abrupt afloopt maar daarna wordt gemerkt dat de dingen die er tijdens deze dienst bij Jesse en de lezer best heeft ingehakt. Ik was alleen nieuwsgierig geworden naar de Jesse buiten de kliniek om….Dit is echt een heel uitgebreid verslag van een avonddienst. Het maakt nieuwsgierig naar meer….
Willem Keizer neemt eerst het woord waarna hij de aandacht richt op Jesse.
“De waanzin heeft ons alle hoeken van de DSM laten zien.”