Met elk verhaal groeit het karakter van Beatrix en wordt het lezen leuker.
Eva Philips is het pseudoniem van een bekende, prijswinnende auteur. Ze deed uitvoerig onderzoek voor haar thrillers over Beatrix. Dit boek bestaat uit drie eerder uitgebrachte boeken; Beatrix en de moord op Huis ten Bosch, Beatrix en het geheim van Paleis Noordeinde en Beatrix en kerst op kasteel Het Oude Loo. Beatrix en de dode diplomaat zal 24 juni verschijnen.
In het eerste verhaal vindt de hond van Beatrix een lichaam onder de rozenstruiken en in plaats van alarm te slaan gaat ze zelf op onderzoek uit. En hoe! In het tweede verhaal is Beatrix zelf de hoofdverdachte en moet ze haar onschuld bewijzen. En in het derde verhaal wordt de lezer ondergedompeld in de kerstsferen van Paleis het Loo en is dit oude paleis het toneel van een echte Poirot achtig verhaal waarbij Beatrix de verteller is. Beatrix neemt in deze verhalen bijna het gedaante aan van de bekende Miss Marple en observeert, geïnspireerd door de boeken van Christie en Fleming en de lessen van haar vader, Prins Bernard, de mensen van het paleis en trekt haar conclusies. Iemand heeft het op haar gemunt. Gelijk is er de gedachte dat het haar niet zal gebeuren. Een strijdvaardige vrouw speelt hier de hoofdrol.
De boeken van Phillips spelen zich af in de jaren tachtig dat ze net koningin is. De prinsen wonen nog thuis en ze heeft haar geliefde Claus nog bij zich. Daar wordt in het begin niet echt de meerwaarde van gezien en dan leest het bijna als een klucht. Maar als Philips laat zien dat ze zich echt in het personage van onze oude Koningin en de mensen om haar heen verdiept heeft wordt het lezen vele malen leuker. De karaktereigenschappen en de kleine details zoals de haren en haar perfectionisme (en buien) waar ze om bekend staat passen bij het beeld dat mensen van haar hebben. Claus speelt hierbij een stille vennoot op de achtergrond die haar af en toe het juiste pad op stuurt. De verhalen zijn los van elkaar te lezen maar de term 'bingelezen' kan hier zeker bij gebruikt worden want met elk verhaal groeit het karakter van Beatrix en wordt het lezen leuker. Er wordt zeker uitgekeken naar meer delen van deze serie en misschien een tv serie?
Deze boeken vallen onder de cosy crime en zijn geen keiharde thrillers. Het spannende randje komt niet zozeer van Beatrix maar meer van de mensen die haar observeren en het op haar gemunt hebben.
Dit boek las ik voor www.vrouwenthrillers.nl
Dit boek las ik voor www.vrouwenthrillers.nl