Erop of eronder ?

Dirk 30 december 2025
Dat we in zeer onzekere tijden leven hoeft geen betoog. Jan Balliauw geeft met dit lijvig boek van 500 bladzijden ons een heldere inkijk over de situatie waarin wij als westerlingen zijn verzeild. De auteur is gepokt en gemazeld in Rusland waar hij jarenlang, vanaf 1983 correspondent is geweest voor televisie en andere media. Het is een zeer vlot lezend boek dat nergens hapert of onnodig uitweid naar ingewikkelde politieke termen. Mocht u zelfs niets weten over deze situatie, alsnog zou je het snappen. De indirecte aanleiding tot de inval in Oekraïne wordt hier duidelijk aangegeven, en dat is zoals u kan lezen al enige jaren terug. Poetin verwijt de Amerikanen ook dat ze eigengereid Irak zijn binnengevallen, maar dat is van een andere orde. In feite is de grote ommezwaai al gekomen tijdens Die Wende, wanneer de muur ineenstuikt en de koude oorlog even naar de achtergrond verdwijnt. Vele westerse landen en ondernemers hebben dan een enorme graai genomen in de economie en bedrijven van de Oostbloklanden. Ook de gekende corruptie die in die landen heerste was niet bevorderlijk. Wat ze wel uit het oog verloren hebben was de instorting van de inkomsten van de kleine man die zijn hoop op beterschap ineen zag klappen. Wie niet mee is is gezien, was het credo. Dit is een gistingsproces geweest waar gewiekste politiekers munt hebben weten uit te slaan met de nu gekende gevolgen. Er kan natuurlijk gediscussieerd worden over wie wel of niet gelijk heeft. Er zijn al genoeg boeken geschreven over de periode van de glasnost en daarna. Elk zijn waarheid. Na elke oorlog komt er vrede maar de termijnen zijn zeer uiteenlopend als ge naar de geschiedenis kijkt. Ik noem het alvast geen hoopvolle situatie omdat veel landen hun defensiebudget enorm hebben opgeschaald. Maar wat wordt gekocht, word ook meestal gebruikt anders heeft het geen zin. Dat is wat me verontrust. Rusland heeft nu een oorlogseconomie zoals eerder ook Duitsland had in 1941. Hoe het uiteindelijk afloopt komt u niet te weten omdat het proces nog bezig is. Het is een boek zonder einde en dat gebeurt niet veel.

Meer recensies van Dirk