Het menselijk brein in de war.
Op zaterdagochtend 3 januari 1993 vermoord J.L Romand vrouw, twee kinderen en zijn ouders. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. De man wordt natuurlijk veroordeeld tot levenslang. Emmanuel Carrère vind dit zo huiveringwekkend en onverstaanbaar dat hij er een boek over wil schrijven. Eerst dacht hij eraan om zelf een verhaal te maken maar nadien wou hij toch eerst eens polsen of de man zelf niet te spreken was. Daarom moet hij contact zoeken in de gevangenis met de moordenaar en dat lukt wonderwel. Het is een niet te bevatten onderwerp maar als je het verhaal doorneemt kan je het wel ergens een plaats geven, maar dan moet je het ganse leven van de man doorgronden en dus in zijn diepe gedachten kunnen kijken. Dat doet de auteur hier met het schrijven van dit wonderbaarlijke boek. Soms zijn er gebeurtenissen in iemands leven van doorslaggevende betekenis voor daden die zich nadien voltrekken en waar iedereen, ook de naasten niets van weten. In de spionagewereld noemen we zoiets als een dubbelspion.