Opgeëist in Duitsland.
Een opmerkelijk verhaal dat opgetekend is door de betrokkene zelf. Het gaat hier over een zeer jonge Nederlandse kantoorbediende, Louis van Ravesteijn die als 19-jarige een oproep krijgt om gedwongen in Duitsland te gaan werken. We schrijven 1942. Hij vertrekt per trein zoals het merendeel van de opgeëisten. Zijn opgedragen bestemming bereikt hij uiteindelijk niet maar komt door toeval wel terecht in het Ruhrgebied niet ver van de Nederlandse grens. Dit is een groot mijn- en industriegebied dat belangrijk is voor de Duitse oorlogseconomie. Hij wordt aangeworven als werktijdencontroleur en ook als assistent van de kampdokter, wegens kennis van de Duitse taal. Het merendeel zijn Oost Europeanen die daar als mijnwerker dienst doen. Hij sjoemelt een beetje met van alles. Vervalst reisdocumenten voor zichzelf, achterhoudt voedselbonnen en heeft zelfs een aanvaring met een SS'er. Een korte maar heftige gevangenisstraf zal hem wel bijblijven. Overal komt hij goed weg door zijn handigheid en taalvaardigheid. In Duitsland ontmoet hij ook meerdere vrouwen waar hij een relatie mee heeft. Het heimwee naar zijn thuisland laat hem echter niet los. Het boek leest handig door mits het toch wel 500 bladzijden telt. Er staan geen merkwaardige dingen in maar als u in het hoofd van het personage kunt geraken en wat verbeeldingskracht bezit is het toch een aangrijpende tekst. U moet wel weten, het is oorlog ook daar waar het soms niet echt voelbaar is. Wat doet een gewone burger in een land dat in oorlog is en waar het beleid dictatoriaal gevoerd wordt. Welke keuzes maakt men dan wel of niet in uw gemeenschap?