Landje pik zou een gezelschapsspel kunnen zijn, maar dit is realiteit.

Dirk Dirk
18 mrt 2023

Dit nieuwsitem is nooit ver weg geweest in deze regio. Het conflict in het Midden-Oosten. Het boek begint tijdens de eerste Arabisch-Israëlische oorlog in 1948. Een Palestijns gezin woont ergens in het noorden van Israël en worden door de nieuwe Joodse machthebbers bruut van hun landerijen verdreven. Het bekende item: nu zijn wij de eigenaars. Hun citrus- en olijfboomgaarden die ze er al eeuwen hebben zullen ze nooit meer zien. Het gezin vlucht met het allernoodzakelijkste weg en op hun chaotische vlucht naar ergens verdwijnt één van hun zeer jonge kinderen. Later zou blijken dat het geschaakt is door een Joodse vrouw om haar kinderwens te vervullen. Zijn broer die intussen door wrok en nijd een PLO strijder is geworden komt door toeval te weten dat zijn geschaakte broer nog leeft en nu in het Israëlische leger dient. Hier wordt in korte tijd het leven vertelt van één familie waarvan er duizenden verhaallijnen overeenkomen met andere vluchtelingen. Na het lezen van deze saga blijft men verweesd achter wegens de onoplosbaarheid van zulke thema's.

Meer recensies van Dirk