Wat niemand wou en toch gebeurde.
Duizenden boeken in alle talen zijn er al volgeschreven over deze wereldbrand. En toch, dit lijvig boek is ook wel het lezen waard. Verschenen in 2014. Het is een boek met ruim 500 bladzijden waarvan er 100 bladzijden voetnota's bevatten. De auteur laat ons zijn kijk op het drama die de eerste wereldoorlog wel was, op een bevattelijke wijze ontdekken. In verschillende hoofdstukjes fileert hij als het waren de toestand van ruim voor dit conflict tot ook ver erna. Wat eerst aanschouwt werd tot een regionaal conflict werd uiteindelijk een onhoudbare wereldbrand door allerlei samenloop van omstandigheden waar niemand echt een duidelijk zicht op had. Als je dit boek hebt gelezen zal je er ongetwijfeld ook hedendaagse elementen in ontdekken die ook gevaar vormen tot escalatie en dat is wel verontrustend. Tussen 1870 en 1914 waar zelfs in 1913 een wereldtentoonstelling werd gehouden in het Belgische Gent, was een tijd van vooruitgang en voorspoed. Toch kwam er een periode van ondergang en rampspoed. Miljoenen mensen sneuvelden en hele gebieden stonden in vuur en vlam. Op milieu vlak was de schade onoverzichtelijk. De vraag kan gesteld worden of alle mensen wel deugen? Na dit gelezen te hebben zal je ongetwijfeld uw mening moeten bijstellen. En, ja enkele jaren later werd de mensheid in Europa opnieuw het slachtoffer van geweld en terreur op een nog grotere schaal. Ondanks wetende wat de vorige oorlog had teweeg gebracht werd er opnieuw gekozen voor de bijna uitroeiing der mensheid.