Bewegend mooi!
Kleine Wolf… zodra je het boek openslaat, gebeurt er iets magisch. De beelden komen letterlijk tot leven.
Kleine Wolf van Rufus Butler Seder is geen gewoon prentenboek. Het is een boek dat je moet ervaren. Door de bewegende beelden lijkt Kleine Wolf echt te wandelen, te springen en te zoeken. Dat alleen al maakt dit boek bijzonder en zorgt meteen voor verwondering bij kinderen (en eerlijk gezegd ook bij volwassenen).
Het verhaal is eenvoudig en daardoor net zo krachtig. Kleine Wolf is zijn knuffel kwijt en gaat op zoek. Onderweg ontmoet hij verschillende dieren. Er gebeurt niets groots of ingewikkelds, maar precies dat maakt het zo sterk. De focus ligt op kijken, ontdekken en samen beleven wat er op elke pagina gebeurt.
Wat mij persoonlijk erg aanspreekt, is hoe dit boek uitnodigt tot interactie. Kinderen willen het boek zelf vasthouden, traag bladeren, opnieuw kijken. Ze wijzen, benoemen wat ze zien en reageren spontaan op de bewegingen. Het verhaal ontstaat bijna vanzelf, samen met de kinderen.
De illustraties zijn helder en speels. Dankzij de bewegende beelden zit er veel dynamiek in, terwijl de kleuren rustig blijven. Dat maakt het boek overzichtelijk en aangenaam om samen te bekijken. Elk dier dat Kleine Wolf ontmoet, zorgt opnieuw voor een klein moment van verrassing.
Kleine Wolf is een ideaal boek om te gebruiken in de klas of thuis: om taal te stimuleren, om te oefenen in waarnemen en om gewoon samen te genieten van een verhaal dat anders is dan anders. Het is een boek dat je niet één keer voorleest, maar dat kinderen telkens opnieuw uit de kast willen halen.
Een bijzonder prentenboek dat verwondering centraal zet en laat zien dat een eenvoudig verhaal, gecombineerd met een originele vorm, heel veel kan doen.
Ik wil uitgeverij Pelckmans hartelijk bedanken voor dit fijne recensie-exemplaar.