Warm en liefdevol voelboekje
Ik hou van jou tot de maan en terug van Amelia Hepworth is een warm en liefdevol voelboekje dat je vanaf de eerste bladzijde uitnodigt om te genieten. Het is zo’n boekje dat je niet “even snel” voorleest, maar dat je automatisch dichter tegen je aan trekt, alsof het zelf vraagt om nabijheid. De centrale boodschap (onvoorwaardelijke liefde) is eenvoudig, maar wordt op een manier gebracht die diep binnenkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. Dit maakt het boekje bijzonder geschikt voor momenten van rust, verbinding en emotionele veiligheid.
De tekst is geschreven in een zachte, poëtische dichtstijl die sterk leunt op ritme en herhaling. De zinnen voelen bijna als een wiegelied of een liefdevolle bevestiging die keer op keer mag worden herhaald. Juist die herhaling werkt kalmerend en voorspelbaar, wat voor jonge kinderen erg belangrijk is. De taal is eenvoudig en toegankelijk, maar nooit vlak; in de korte zinnen schuilt veel gevoel. Het is poëzie die je niet alleen leest, maar ook voelt. Door de cadans van de tekst leent het boekje zich perfect voor rustige overgangsmomenten, zoals voor het slapengaan of na een drukke dag, wanneer een kind nood heeft aan nabijheid en geruststelling.
De illustraties van Tim Warnes versterken die warme sfeer op een prachtige manier. Hij werkt met zachte kleuren, ronde vormen en vriendelijke personages die meteen vertrouwen oproepen. De emoties zijn duidelijk zichtbaar zonder overdreven te zijn, waardoor kinderen zich gemakkelijk kunnen herkennen in de beelden. Wat dit boek extra bijzonder maakt, zijn de voelbare elementen die in de illustraties verwerkt zijn. Deze nodigen kinderen uit om niet alleen te kijken, maar ook te voelen. Dat tastbare aspect vergroot de betrokkenheid en maakt het boekje ook heel geschikt voor jongere kinderen die de wereld vooral via hun zintuigen ontdekken. Beeld en tekst vormen samen een harmonieus geheel dat rust uitstraalt.
Hoe kan je met dit boekje aan de slag?
Thuis kan dit voelboekje een vast ritueel worden, bijvoorbeeld voor het slapengaan of tijdens een rustig moment op de dag. Door het samen te lezen en de voelplaatjes te ontdekken, ontstaat er een intiem moment van aandacht en verbinding. Het boekje kan ook dienen als een soort emotioneel anker op momenten waarop een kind zich onzeker, overprikkeld of verdrietig voelt.
In de klas leent het zich uitstekend voor een kringmoment of een rustig voorleesmoment. Het kan een ingang zijn om met kinderen te praten over gevoelens, over liefde en over wat het betekent om er voor elkaar te zijn. Ook kan het gecombineerd worden met een eenvoudige ademhalingsoefening of een korte reflectie, waardoor het boek bijdraagt aan een sfeer van rust en veiligheid in de groep.
Wat leeftijd betreft is Ik hou van jou tot de maan en terug vooral geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar. Peuters genieten van de herhaling, de voelbare elementen en de duidelijke beelden, terwijl kleuters de emotionele boodschap steeds beter beginnen te begrijpen en verwoorden. Ook oudere kleuters die nood hebben aan extra bevestiging of rust kunnen veel halen uit dit boekje.
Kort samengevat:
De rustige toon en het voorspelbare ritme helpen kinderen om te ontspannen en spanning los te laten. De voortdurende boodschap van onvoorwaardelijke liefde draagt bij aan een gevoel van veiligheid en versterkt het zelfvertrouwen: je bent goed zoals je bent, los van wat je doet of presteert. Voor kinderen die gevoelig zijn voor faalangst kan dit boekje een zachte tegenstem zijn die zegt dat fouten maken mag en dat liefde niet afhankelijk is van succes.
Tot slot wil ik graag uitgeverij Veltman en Boekencafe bedanken om dit fijne en betekenisvolle boekje te mogen recenseren. Ik hou van jou tot de maan en terug is een klein boekje met een grote boodschap, dat een vaste plek verdient in elk huis en elke klas waar rust, verbinding en emotionele groei centraal mogen staan.
Hoe kan je met dit boekje aan de slag?
Kort samengevat: