Smetvrees en actueel!

elineassez elineassez
20 mrt 2026

Review – Chaos in het Midden-Oosten door Mario Bergen (@mariobergen1977), uitgeverij Ellessy

Toen ik begon aan Chaos in het Midden-Oosten van Mario Bergen, verwachtte ik vooral een spannende thriller vol actie en politieke intriges. Die verwachtingen worden zeker ingelost, maar wat mij uiteindelijk het meest bijbleef, is de psychologische en inhoudelijke diepgang die het verhaal een extra laag geeft.

Het verhaal volgt Daniëlla, een journaliste die naar Jordanië reist voor een klimaattop. Wat haar zo interessant maakt, is dat ze geen klassieke, onverschrokken heldin is. Haar smetvrees en sterke drang naar controle maken haar kwetsbaar en tegelijk bijzonder menselijk. Juist die imperfecties zorgen ervoor dat je als lezer snel met haar meeleeft. Haar innerlijke strijd loopt als een rode draad door het verhaal en versterkt de spanning op een subtiele maar doeltreffende manier.

De setting en politieke context zijn overtuigend en zorgvuldig uitgewerkt. Je merkt dat de auteur zich goed heeft verdiept in de regio en de thematiek. In het begin ligt het tempo misschien iets lager door de uitgebreide beschrijvingen en achtergrondinformatie, maar dat helpt wel om een stevige basis te leggen. Naarmate het verhaal vordert, neemt de spanning steeds verder toe en word je als lezer meer en meer meegesleurd in de gebeurtenissen.

Wat dit boek extra sterk maakt, is de verweving van actuele thema’s zoals klimaatverandering, geopolitieke spanningen en instabiliteit in het Midden-Oosten. Daardoor overstijgt het de klassieke thriller en wordt het ook een verhaal dat aanzet tot nadenken. Zeker gezien de huidige conflicten en spanningen in de regio, die een wereldwijde impact hebben, voelt dit verhaal bijzonder relevant en soms zelfs confronterend.

Ook de manier waarop persoonlijke keuzes en internationale gebeurtenissen elkaar beïnvloeden, vond ik sterk uitgewerkt. Het laat zien hoe grootse politieke beslissingen een directe impact kunnen hebben op individuele levens, en omgekeerd.

Voor mij is dit dan ook meer dan zomaar een thriller: het is een doordachte en gelaagde roman met aandacht voor zowel karakterontwikkeling als maatschappelijke thema’s. Een aanrader voor lezers die houden van spanning met inhoud.

💡 Leuk om te weten: Mario Bergen is op 5 april van 10u tot 17u aanwezig op beLEEF BOEKen, de boekenbeurs in Putte. Meer info vind je op www.beleefboeken.be
en www.mariobergen.com
. @beleef_boeken @mariobergen1977