Samen sterk!

elineassez elineassez
10 mrt 2026

Ik heb net het prentenboek Schiet op, schildpadjes van Rachel Bright en Jim Field gelezen en ik ben er echt helemaal weg van. Het is een prachtig verhaal dat jonge kinderen op een speelse manier laat nadenken over keuzes maken en samenwerken. Het verhaal gaat over een groep kleine schildpadjes die voor het eerst de grote reis naar de zee maken. Het is spannend en grappig tegelijk, en vooral de manier waarop de hoofdpersoon Dodo haar broertje helpt, laat zien dat goed zorgen voor elkaar belangrijker is dan winnen. Die moraal van het verhaal is echt prachtig en zit heel subtiel in elkaar, waardoor het kindvriendelijk blijft maar toch een sterke boodschap heeft.

De illustraties van Jim Field zijn werkelijk schitterend. Ze zijn uitbundig, kleurrijk en vol beweging. Je ziet letterlijk de spanning en het enthousiasme van de schildpadjes in de tekeningen terug. Ik vind vooral de expressie van de dieren fantastisch, en de manier waarop de omgeving is weergegeven maakt dat je echt het gevoel hebt dat je bij het verhaal aanwezig bent. Voor kinderen is dit heel stimulerend, omdat het hun verbeelding prikkelt en hen helpt zich helemaal in te leven in het verhaal.

Wat ik ook zo knap vind aan het boek is de inhoud. Het verhaal is op een eenvoudige manier geschreven, maar het zit heel slim in elkaar. De herhaling en het ritme van de zinnen maken het prettig om voor te lezen en kinderen leren tegelijkertijd over geduld, empathie en doorzettingsvermogen. Het is een verhaal dat uitnodigt tot gesprek.

Thuis kun je dit boek gebruiken om samen met je kinderen te praten over hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen en dat winnen niet altijd het belangrijkste is. Je kunt bijvoorbeeld vragen wie er ooit iets heeft gedaan om iemand anders te helpen, of hoe het zou voelen als je broertje of zusje iets nodig heeft terwijl jij iets spannends aan het doen bent.

In de klas kun je het boek op verschillende manieren inzetten. Je kunt het verhaal gebruiken als startpunt voor een creatieve opdracht, zoals het tekenen van hun eigen dier dat een belangrijke keuze moet maken. Ook kun je het gebruiken om gesprekken te voeren over samenwerken en keuzes maken, of om een klein toneelstukje te maken waarbij de kinderen de schildpadjes naspelen. Door de mooie illustraties kun je de kinderen bovendien laten kijken naar de emoties van de dieren en erover laten vertellen, wat hun sociale en emotionele ontwikkeling stimuleert.

Kortom, Schiet op, schildpadjes is een boek dat zowel inhoudelijk als visueel uitmuntend is. Het is een aanrader voor thuis, in de klas of als cadeau. Het brengt een belangrijke boodschap op een lieve en toegankelijke manier en kinderen zullen keer op keer genieten van de vrolijke en expressieve illustraties.

Meer recensies van elineassez