Lotta wordt ridder
Soms heb je van die boeken die je meteen met een glimlach dichtklapt.
Lotta wordt ridder van uitgeverij Clavis is er zo eentje.
Vanaf de eerste pagina voelde ik: dit is een verhaal dat kinderen kracht geeft. Lotta wil geen prinses zijn die wacht tot er iets gebeurt. Ze wil ridder worden. Punt. En wat ik daar zo mooi aan vind, is hoe vanzelfsprekend dat in het verhaal wordt neergezet. Haar droom mag er gewoon zijn. Geen grote preek, geen zware boodschap, maar een meisje dat voelt: dit is wat ik wil.
Het verhaal leest vlot en zit vol kleine momenten van moed, twijfel en doorzettingsvermogen. Lotta probeert, struikelt misschien even, maar blijft geloven in zichzelf. Dat maakt haar zo herkenbaar. In elke klas zit wel een “Lotta”. En misschien ook een paar die nog wat Lotta durven te worden.
Wat ik ook heel sterk vind, zijn de vetgedrukte woorden in de tekst. Ze springen eruit zonder storend te zijn en zijn ideaal om samen bij stil te staan. Woorden rond moed, kracht, eigenschappen en ridderlijke begrippen krijgen zo extra aandacht. In mijn klas zie ik meteen kansen: woorden verzamelen op een woordmuur, ze uitbeelden, er zinnen mee maken of ze koppelen aan eigen ervaringen. Het voelt niet schools, maar speels en natuurlijk. Ook thuis zijn dit fijne haakjes om even te praten over wat een woord betekent en wanneer jij je bijvoorbeeld dapper of vastberaden voelt.
De illustraties brengen Lotta’s wereld echt tot leven. Ze stralen energie uit en laten haar kracht en enthousiasme mooi zien. Je ziet in haar houding en blik hoe graag ze dit wil. Dat maakt het verhaal niet alleen leesbaar, maar voelbaar.
Dit boek nodigt uit tot zoveel meer dan alleen voorlezen. Je kan samen praten over dromen, over wat je later wil worden, over dingen die je spannend vindt maar toch wil proberen. Je kan een eigen schild ontwerpen met je talenten erop. Of een riddernaam bedenken die bij je past. Het boek opent gesprekken, en dat is misschien wel het mooiste.
Lotta wordt ridder is voor mij een warm en krachtig verhaal dat kinderen zachtjes aanmoedigt om in zichzelf te geloven. Een boek dat zegt: jij mag kiezen wie je wil zijn. En dat is een boodschap die ik met veel liefde blijf voorlezen.