Vreemd maar uniek

elineassez elineassez
20 mrt 2026

Toen ik De brief van Kobe Lecompte begon te lezen, vond ik het idee meteen heel origineel. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit het perspectief van een brief die nooit aankomt bij de persoon voor wie hij bedoeld is. In plaats daarvan komt de brief telkens in een ander huis terecht en “kijkt” hij als het ware mee naar het leven van de mensen die daar wonen. Dat vond ik in het begin een beetje vreemd, maar ook wel een heel creatief uitgangspunt.

Tijdens het lezen merkte ik dat het boek eigenlijk uit verschillende korte verhalen bestaat. Elke keer wanneer de brief ergens anders belandt, leer je nieuwe personages en situaties kennen. Sommige verhalen vond ik grappig en een beetje absurd, terwijl andere juist meer serieus of zelfs een beetje triest waren. Daardoor bleef het boek wel interessant, omdat je nooit echt weet wat er in het volgende hoofdstuk gaat gebeuren.

Wat mij vooral opviel, is dat het boek veel laat zien over hoe mensen met elkaar omgaan. Omdat de brief nooit aankomt waar hij eigenlijk moet zijn, voelde dat voor mij een beetje als een symbool voor dingen die mensen soms niet durven te zeggen of die verkeerd begrepen worden. Door al die verschillende huizen en personages krijg je eigenlijk een soort blik op allerlei stukjes van het dagelijkse leven.

De schrijfstijl vond ik vrij vlot en gemakkelijk om te lezen. De hoofdstukken zijn niet lang, waardoor het boek snel vooruitgaat. Soms vond ik de situaties wel wat raar of absurd, maar dat maakt het boek juist ook anders dan een standaard verhaal.

Persoonlijk denk ik wel dat dit boek eerder voor volwassenen bedoeld is dan voor leerlingen in een klas. Sommige situaties en thema’s lijken meer gericht op volwassen ervaringen en relaties. Daardoor denk ik dat niet iedereen op school zich altijd even goed in de verhalen kan inleven.

In het algemeen vond ik De brief wel een interessant boek om te lezen, vooral omdat het zo’n apart idee heeft. Het is niet echt een klassiek verhaal met één duidelijke verhaallijn, maar eerder een verzameling van verschillende momenten uit het leven van allerlei mensen. Dat maakt het soms een beetje vreemd, maar ook wel uniek.

Meer recensies van elineassez