Dromerig maar zo echt

EllenBdE EllenBdE
17 mrt 2023

Een eigentijdse Japanse roman over het maken van keuzes en de magie van het juiste boek op het juiste moment:

De raadselachtige bibliothecaresse Sayuri Komachi stelt iedereen die bij haar aanklopt voor aanbevelingen de vraag: ‘Waar bent u naar op zoek?' Ze luistert goed naar wat haar bezoeker haar vertelt, en ook naar het onuitgesproken verhaal tussen de regels. Behalve met het gevraagde komt ze vervolgens ook met een heel ander boek, op maat uitgezocht: een boek dat de ogen doet openen.

Vijf bezoekers van een buurtbibliotheek in Tokio vertellen in vijf onderling verbonden verhalen over de verrassende wending die hun leven nam door hun ontmoeting met Sayuri. Allen staan ze op een kruispunt in hun leven of carrière; het gesprek met de bibliothecaresse is voor elk een levens veranderende ervaring.

Het lezen van dit boek was verfrissend en ik merkte dat ik weer van de laatste pagina kwam met een hernieuwde positieve kijk op de eenvoudige dingen van het leven. Want daar gaat het om: er gebeurt niets groots, maar tegelijkertijd verandert het leven van de personages volledig van een kleine stap waartoe ze zich aangemoedigd voelen. Ik denk dat iedereen zich in de harten van dit kleine maar brede scala aan personages kan bevinden, want hoe verschillend ze ook zijn, hun twijfels en angsten zijn van iedereen. Want wie had al niet eens het gevoel vast te zitten in het leven, zonder een doel? Wie dacht al eens niet van En is dit het nu?

Net als de personages zijn we er getuige van hoe kleine veranderingen of vernieuwde inzichten ons hele bestaan op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Misschien is het eindresultaat niet wat we hadden verwacht, niet alle projecten eindigen met een succes, maar daar gaan leven en geluk niet over: wat we onderweg leren, is wat het belangrijkst is.

Er is iets met die Japanse en Chineze auteurs. Je voelt gewoon hun respect in de mensen door hun boeken heen. Hun bescheidenheid en hun manier van iemand een richting te sturen zonder dat de persoon het merkt dat hij gestuurd werd.

Meer recensies van EllenBdE