Wees gul

Els Van Haute 31 oktober 2022
De kleine deugden. Door: Natalia Ginzburg.

Voor het eerst verschenen in 1962, en dus verouderd. Maar niet gedateerd; omdat Ginzburg in haar essays een universele bril opzet: ze schrijft groots over kleine dingen en omgekeerd. Versleten schoenen, stilte, opvoeden, vriendschap, schaamte en schuldgevoel; het zijn zaken die we allemaal herkennen maar waar we nooit zo over zouden kunnen schrijven als Natalia Ginzburg. Haar blik is uniek; getekend door haar omstandigheden maar nooit particulier.

Fans van Conversations with friends (boek en serie) moeten zeker het essay Stilte lezen. Zelfs critici van Conversations gaan hier hun gading vinden ;) Ouders, opvoeders, leerkrachten kunnen dan weer veel leren uit De kleine deugden (het essay). Ze toont daarin, onder andere, aan waarom we kinderen niet spaarzaam maar vrijgevig moeten leren zijn. We moeten hen van jongsaf aan vertrouwd maken met het spenderen van geld in de plaats van het oppotten.

Sommige essays zijn kleine ode’s, andere houden ons een spiegel voor maar altijd is er een filosofische/moraalfilosfische ondertoon. En de liefde voor het leven voert de boventoon.

Heel fijn dat Nijgh & Van Ditmar deze boeiende auteur weer een podium biedt!

Meer recensies van Els Van Haute