Intiem!

Els Van Haute 12 augustus 2025
Notities voor John. Door: Joan Didion.

Joan Didion is een icoon, een voorbeeld voor velen. Voor de fans (ik) is het geweldig dat Notities voor John is verschenen. Maar ik vraag me af of Didion het zelf had gewild.

Dit boek is postuum uitgegeven, gebaseerd op losse pagina’s die in Joan’s werkkamer zijn gevonden. Het gaat om verslagen van therapiesessies die zij had en die ze na thuiskomst voor haar (ook overleden) man John samenvatte. Heel intiem dus.

De sessies draaiden vooral rond de problemen van en met hun dochter Quintana (ook al overleden). Ik ben zelf jarenlang in therapie geweest en vertelde ook aan mijn (nu ex-) man wat er werd besproken en schreef een korte samenvatting. Ik zou dat nooit openbaar willen maken. Ik kan me dus inbeelden dat dat ook voor Didion geldt.

Het boek leest ook niet makkelijk, niet vlot. ‘Ik zei’ wordt heel vaak herhaald. Logisch natuurlijk maar als je er op begint te letten is het storend.

Toch heb ik het graag gelezen en er heel wat in onderlijnd; dat me aan mijn eigen relatie met mijn ouders herinnert. Voor de Didion fans is dit een schatkamer: een immens intiem inkijkje in het hoofd en hart van hun idool. Het is een must read aanvulling bij haar werk en biedt ook boeiende achtergrond om haar nog beter te begrijpen.

Blij dat ik het gelezen heb, dankbaar dat het is uitgegeven. Maar de coverfoto geeft misschien al weg hoe Joan Didion er zelf over denkt/zou denken…

Meer recensies van Els Van Haute