Must-read

Els Van Haute 24 juni 2024
Oerbos. Door: Dore van Duivenbode.

Wat een prachtige cover én mooi auteursportret; helemaal passend bij het boek!

De ondertitel van Oerbos is: De strijd om de Europese natuur. Mijn idee daarover was heel simpel: er moet alles aan gedaan worden om dat oerbos in stand te houden en alles en iedereen die daar niet naar handelt moet bestraft worden, zoiets. Ik denk dat ik mag stellen dat van Duivenbode het daar mee eens was.

Maar dan reist deze West-Europese schrijver, journalist en documentairemaker af naar Oost-Europa. Daar zoekt ze contact met mensen uit alle ‘kampen’: boswachters, studenten aan de boswachter-school, nabestaanden van vermoorde boswachters, personeel van het Nationaal park, activisten, onderzoekers, buurtbewoners, Roma,… Al die verhalen komen samen en staan vaak lijnrecht tegenover elkaar of tegenover onze Westerse visie.

Van Duivenbode heeft haar ideeën maar is niet te beroerd om echt te luisteren en empathie voor iedereen op te brengen. En dat maakt dit een moeilijk boek, moeilijk als in: het is niet zo zwart-wit als ik/zij dacht. Vaak is de echte waarheid moeilijk te achterhalen, is het pas achteraf duidelijk wat er had moeten gebeuren of wat de verborgen motieven waren.

Wij, in het Westen, hebben nu makkelijk praten aangezien we onze eigen oerbossen al honderden jaren geleden gekapt hebben. Zit u tijdens het lezen van deze recensie in een meubelstuk van de beroemde geel-blauwe winkelketen? Dan hebt u ‘bomen-bloed’ aan uw handen! (Ik pleit schuldig.)

Natuurbescherming-politiek-economie: het is een onontwarbaar kluwen waar alles en iedereen elkaar beïnvloedt. Zoals in de natuur, inderdaad. Het is in ons aller belang dat we nu, vandaag, in actie schieten. En al reikt van Duivenbode geen oplossingen aan, ze geeft ons wel een boeiende inkijk in een wereld die voor de meesten van ons ver van ons bed lijkt maar die het (soms letterlijk) niet is. Een must-read, die ook nog eens vlot leest, dus geen excuus.

Meer recensies van Els Van Haute