Moemoe

Els Van Haute 26 juli 2023
Windstilte. Door: Inge Schilperoord.

Wederom een pareltje in de Terloops reeks van Van Oorschot. Deze keer neemt Inge Schilperoord ons mee naar Oud Eik en Duinen, een begraafplaats in Den Haag. Daar ligt haar grootmoeder Tuf begraven, wiens dood ze heel haar leven heeft gevreesd.

Tuf was de belangrijkste persoon in Inge’s leven; ze deelden hun liefde voor boeken en schrijven. Het wandelen over het kerkhof, doorheen de seizoenen, helpt haar omgaan met haar verlies.

Heel herkenbaar voor mij: ook ik ga regelmatig mijn moemoe bezoeken, op het kerkhof. Dat doe ik deels voor haar maar ook een stuk voor mijzelf. Ik herken wat Schilperoord zegt over het kerkhof: de speciale sfeer, de rust, stilte, de vogels,.. Hoewel ik denk dat ‘ons’ kerkhof niet zo mooi (of uitgestrekt) is als dat in Den Haag.

Tijdens het lezen van dit boekje voelde ik me dichter bij mijn moemoe, fijn. Ik hoefde er zelfs mijn huis niet voor te verlaten ;)

Dit prachtige pareltje geeft me zin om meer van de bekroonde Schilperoord te lezen. Haar taalgebruik is zo intens ontroerend, mooi!

Meer recensies van Els Van Haute