Advertentie

De beul van Amersfoort, bij de meesten bekend uit de geschiedenisboekjes. Dit boek probeert het hele verhaal van Josef Kotella te vertellen. Wie is dan Josef Kotella? Joseph (Jupp) Kotalla was een Duitser die tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofd van de administratie en de plaatsvervangend commandant van Kamp Amersfoort was. Kotalla werd gekwalificeerd als de beruchtste kampbeul van Kamp Amersfoort en had als bijnaam de Beul van Amersfoort. Hij was opvliegend van aard en had het voornamelijk voorzien op Joden en priesters. Kotalla stond onder andere bekend om zijn wreedheid tijdens het dagelijks appel, waarbij hij gevangenen schopte en sloeg met een knuppel. In een geval liet hij bij wijze van strafexercitie gevangenen op hun rug liggen en liep dan met zijn laarzen stampend over de liggende mensen. In zeker één geval liet hij zijn herdershond los op een gevangene. Hij schopte ook tussen de benen van de gevangenen; in het kamp werd dit de ‘Kotalla-trap’ genoemd. Kotalla maakte diverse keren deel uit van een vuurpeloton. Hij behoorde tot de Vier van Breda en nadien tot de Drie van Breda. Hij zat na de oorlog een levenslange gevangenisstraf uit voor oorlogsmisdaden. Kotalla is de enige Duitse oorlogsmisdadiger die in Nederlandse gevangenschap overleed.

Je vraagt je natuurlijk af verdient zo een monster want ja dat was het toch echt een eigen biografie? Het antwoordt is ja, niet omdat het nu zo een interessant persoon was. Maar omdat de wreedheden die de gevangenen ondergingen verteld moeten worden. Zodat men niet vergeet wat er gebeurd is.

Het is een boek dat niet voor iedereen geschikt is. Niet alleen om de wreedheden die beschreven staan, maar ook omdat je het boek niet voor je plezier leest. Je moet echt wel interesse hebben in geschiedenis / de tweede wereldoorlog.

De schrijfwijze van de auteur is goed te doen. Niet al te moeilijk worden de zaken omschreven. Enige kennis van de Duitse taal is voor de lezer wel vereist, wil de uitspraken van Kotella begrijpen. Het verhaal heeft een goede research gehad voor zo ver dat natuurlijk mogelijk was. Niet alles is bewaard gebleven. De vele bronnen worden achter in het boek weergegeven. Het boek is dan voor de liefhebber ook een aanrader.

Reacties op: Interessant

6
De beul van Amersfoort - Richard Hoving
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners