Advertentie

Het boek “De knikkers van Qadir” vertelt het verhaal van Qadir. Qadir is afkomstig uit Afghanistan. Afghanistan een land dat al jaren verscheurd wordt door oorlog en geweld. In het verhaal neemt Qadir ons mee naar zijn jeugd in Afghanistan, een jeugd die totaal anders is dan we hier kennen. Het enige plezier dat hij heeft is het spelen met zijn knikkers. Toch wordt ook de jeugd van Qadir overschaduwt door het geweld in zijn land, de kleine jongen maakt veel dood en verderf van dichtbij mee.

Als Qadir op groeit en volwassen wordt, verandert er aan dat geweld in zijn land maar weinig, het lijkt alleen maar erger te worden. In het verhaal groeien we dus mee met Qadir. In zijn thuis land wordt het te gevaarlijk en Qadir moet vluchten met zijn gezin. Indrukwekkend is het verhaal over zijn vlucht. Het is ook hartverscheurend. Eenmaal veilig in het westen denk je dat het beter gaat. Maar ook daar loopt Qadir tegen muren en onderdrukking op.

Het is een verhaal dat je als lezer raakt. Wat weten we nu van Afghanistan? Ja je zag of ziet de beelden van de aanslagen op tv. Maar wat er bij de lokale bevolking speelt daar heb je hier geen weet van. Dit boek geeft daar inzicht in. Het maakt je stil en opent je ogen. Maar niet alleen het leven in dat land, maar ook de vlucht naar het westen en het integreren maakt best indruk. Je prijst je echt gelukkig met het wat je als lezer zelf hebt en dat je niks te klagen hebt.

Het verhaal leest vlot als een roman. Toch leg je het wel even weg om sommige zaken even te laten bezinken, gewoon omdat het heftig is. “De knikkers van Qadir ” is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Al was het alleen maar om te leren en de ogen te openen, en niet de schouders op te halen, van ach het is een ver-van-mijn-bedshow.

Qadir een man waar je als lezer alleen maar respect voor kan hebben. Zijn vastberadenheid iets van het leven te maken. Zijn volharding in alles wat hij doet en aanpakt. Als je er bij nadenkt en je afvraagt, zou ik zelf kunnen wat Qadir doorstaan heeft en gedaan heeft? Moeilijk te zeggen. Zijn verhaal maakt indruk. Wat ik wel weet is dat je voor deze man een buiging moet maken. RESPECT!

Reacties op: Indrukwekkend

4
De knikkers van Qadir - Qadir Nadery Leo Bormans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners