Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sisi van een heel andere kant

EMBV 04 februari 2024
Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi is een royal figuur waar men nooit over uitgeschreven raakt, lijkt het…. Zo verscheen er onlangs de Nederlandse vertaling van Karen Duve.

Als je het boek vast hebt moet je wel goed kijken over wat of wie het boek handelt. Je ziet een paar paarden, in een bovenhoek in het klein de naam Sisi en dat is het eigenlijk. Om eerlijk te zijn maakt dat het boek minder opvallend. De kenner zal weten van de voorliefde voor paarden van de keizerin. Om het boek in de picture te zetten zou een afbeelding van Sisi met paard waarschijnlijk beter geweest zijn…

Nu over de inhoud van het boek : Je hebt hier te maken met een waar verhaal, goed onderzocht en het gooit het liefelijke beeld van Sisi totaal overhoop…. Je krijgt in het boek te maken met de jacht, dierenleed, honden die op wild jagen of vossen en herten verscheuren, ja dat bleek Sisi ook te zijn…. Sisi was een hartstochtelijk voorstander van de wrede Britse vossenjacht, waarbij deze arme dieren worden doodgejaagd en verscheurd door bloedhonden. Je kunt als lezer maar gewaarschuwd zijn….

Sisi komt verder over als humeurig, egoïstisch, zelfingenomen en inconsistent. Karen Duve schetst het beeld van een vrouw die dreigt te stikken in de hoofse conventies die haar worden opgedrongen en pas echt vrij kan zijn als ze te paard deelneemt aan wilde en halsbrekende achtervolgingen. Echter, het draait in het boek grotendeels om de band van Sisi met haar nichtje Marie Louise.

Keizerin Elisabeth gelooft dat ze in haar nichtje Marie Louise eindelijk een zielsverwant heeft gevonden. Sisi weet op een manipulatieve manier haar nichtje in haar ban te krijgen. Ze laat Marie Louise zelfs trouwen met een man die totaal niet bij haar past….om maar een voorbeeld te noemen over hoe Sisi Marie Louise in haar macht had…

Voor haar boek dat je ook zou kunnen beschrijven als een roman, kon Karen Duve putten uit de dagboeken van gravin Marie Festetics de Tolna, een van Sisi’s hofdames. Met daarnaast nog een groot aanbod van bronnen….

Samengevat : Een goed boek dat het lieve, nadrukkelijke meisjesachtige beeld van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, dat de films met Romy Schneider bij generaties en landen achterliet, kapot maakt. Karen Duve beschrijft het leven aan het hof met al haar beperkingen tot in detail. In het boek volgen we Elisabeth slechts een korte tijd in haar leven, maar je krijgt toch een goed beeld van de persoonlijkheid van de keizerin.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EMBV