Advertentie

De Zwarte Hand was een Belgische verzetsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De beweging was vooral actief in Klein-Brabant en de Rupelstreek. Daar gaat het in dit boek dus ook over. Een verhaal met als bron overlevenden en nabestaanden.

Deze groep De Zwarte Hand, die bestond uit voornamelijk jonge mensen, wilde zich niet neerleggen bij de naziterreur en wilde vechten voor de bevrijding van België. Helaas werd de groep opgepakt en kwam in de gevangenis terecht. Vandaar uit ging het uit eindelijk naar Duitsland en werd er heel veel met de leden van de groep gesjouwd, van gevangenis naar gevangenis en uiteindelijk van concentratiekamp naar concentratiekamp. Een groot aantal van deze verzetsstrijders kwam om het leven in de Duitse concentratiekampen. Door terechtstellingen of ziekte en uitputting.

Een verhaal waar je stil van wordt, met name het gedeelte in de kampen. Hoe de Duitsers daar met de mensen omsprongen dat is niet te bevatten. Je wordt er stil van, heel stil. Het verhaal wordt ondersteund door foto’s. Sommige zijn best wel schokkend en laten de gruwel daden nog meer binnenkomen bij de lezer.

Het is best wel een heftig verhaal, maar voor de geschiedenisliefhebber en met name die van de Tweede Wereldoorlog is het boek een must read. Dit verhaal moet ook verder leven onder de jongere generaties zodat dit nooit meer mag gebeuren.

Reacties op: Om stil van te worden

1
Verhalen uit de WO II Het verzet van De Zwarte Hand - Kurt Van Camp
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker