Uitgebreid

EMBV 03 februari 2022
Het boek gaat over een van de meest interessante verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Het gebruik van de islam en moslims door Duitsland om de oorlog te winnen. Dit boek beschrijft als eerste de uitgebreide geschiedenis van moslims onder het nazibewind. Het vertelt het verhaal van moslimleiders die de Nazi en As-mogendheden steunden, zoals de moefti van Jeruzalem; maar dat niet alleen, het gaat ook over de vervolging van moslim-Roma en moslimgevangenen in nazi-concentratiekampen.

Het boek is verdeeld in drie delen; Basics, moslims in oorlogsgebieden en moslims in het leger. In het eerste deel zal de auteur ons in de juiste context plaatsen door terug te gaan naar het imperialistische beleid ten aanzien van de islam vanaf het einde van de 19e eeuw in de Duitse koloniën in Afrika tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens wordt ingegaan op de rekrutering van moslimtroepen. Gevolgd door de geopolitieke rol van de islam.

In het tweede deel gaan we in op de ontwikkeling van de Tweede Wereldoorlog. Te beginnen met de rol van de Franse koloniale troepen in de Slag om Frankrijk, de Duitse pogingen aan het front om via pamfletten en luidsprekers tot overlopen aan te sporen.We gaan verder met de rol van de islam in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en iets heel interessants, zoals de reactie van de geallieerden op de poging van de Duitsers om de islam voor zich te winnen.

In het laatste deel van het boek, laat Motadel ons de moslims binnen het Duitse leger zien, zowel in de Wehrmacht als in de Waffen-SS. De rekruteringsresultaten in Noord-Afrika waren duidelijk lager dan in de Balkan of gebieden van de Sovjet-Unie, waar nazi-propaganda na jaren van bolsjewistische onderdrukking van religie meer effect had.

Dit boek is dan ook het meest uitgebreide onderzoek naar de relatie van nazi-Duitsland met de wereld van de islam en moslims. Het boek is zeker interessant voor de gevorderde geschiedenisliefhebber, zeker niet voor de beginnende liefhebber. Technische termen uit de nazi-geschiedenis, maar vooral uit de islam, worden niet of nauwelijks uitgelegd. Maar voor iedereen met een goede kennis van de geschiedenis van de 20e eeuw is het een zeer interessant en zeer goed geschreven overzicht van het nazi-islambeleid, met perspectieven op de Eerste Wereldoorlog en de Koude Oorlog-periode tot en met 9/11. Het is echter wel zo dat je er niet aan ontkomt zelf op zoek te gaan naar uitleg en info. Binnen de uitgebreide bibliografie over de Tweede Wereldoorlog zijn er maar weinig boeken over de rol die moslims daarin spelen, maar met dit boek wordt die leegte opgevuld.

De auteur van het boek is een Duitse historicus van Iraanse afkomst. Dit boek is zijn proefschrift, waarop hij in 2010 promoveerde in moderne geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge. Het proefschrift won verschillende academische prijzen, waaronder de prestigieuze Prince Consort Award, en won de Seeley Medal voor de beste historische scriptie aan de Universiteit van Cambridge voor het jaar 2010 en andere prestigieuze academische prijzen.

Het kostte de auteur bijna tien jaar van gedegen onderzoek in vele archieven in vele verschillende landen om een ​​immense bron van informatie te vergaren, waaronder papieren, rapporten, politieke en militaire handleidingen, administratieve bevelen, propagandafolders, radio-censuuropnames, toespraken en brieven, veldpost, notities, proces-notulen van Neurenberg, petities, talrijke militaire bevelen en tenslotte foto’s en veel meer.

Samengevat : een aanbevolen boek voor wetenschappers van de Tweede Wereldoorlog , vanwege de onbekende aard van het onderwerp en omdat het de eerste grote studie is die ernaar is uitgevoerd. Een aanrader voor de echt liefhebber van geschiedenis en dan met name de Tweede Wereldoorlog.

Meer recensies van EMBV