Druks
Druks - Francien Regelink
Afgelopen week las ik het boek Druks van @francienregelink en co-auteur @marloesberghege. Als docente en mentor in het VO was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Francien vertelt namelijk hoe het is om te leven met AD(H)D. Ze geeft een ontzettend eerlijk kijkje in haar (on)rustige leven.
Voor mij stonden er echt een flink aantal eye openers in het boek. Ik snap dat niet iedereen met ADHD alles precies zo zal ervaren als Francien, maar ik weet nu waar ik rekening mee kan houden. Francien vertelt dat boodschappen doen al een echte uitdaging is. Regelmatig komt ze thuis met alles behalve waar ze voor ging (dit kan ik trouwens zelf ook als ik geen lijstje bij me heb). Hoofd- en bijzaken onderscheiden is een uitdaging. Het vervangen van een cartridge voelt net zo belangrijk als het maken van een draaiboek. Ze is snel afgeleid en vindt het vaak lastig om zich te concentreren. Processen zijn lastig, de logica erachter (koken of het retour sturen van een kledingstuk bijvoorbeeld). Dit zorgt dan weer voor uitstelgedrag. Hulp krijgen is hier erg belangrijk! Naast overprikkeling is ook onderprikkeling een gevaar: ‘er is dus snel te veel, maar het is ook snel te saai.’
Veel mensen met ADHD gaan qua stemming alle kanten op. Ze hebben moeilijkheden met emoties en hun zelfbeeld. Ze hebben vroeger vaker op hun kop gehad.
Ook vertelt Francien over haar medicatie (ik wist niet dat er zoveel verschillende medicatie was!) en over de donkere periodes in haar leven. ‘Soms ben ik eenzaam omdat ik dan vastzit in mijn eigen hoofd.’
Francien beschrijft alles met heel veel humor. Het begint met ‘denkdiarree’ en bij het hoofdstuk over ‘Gaston en de budgetcoach’ heb ik hardop moeten lachen.
Dankjewel Francien, voor het ongefilterde kijkje in jouw leven. Ik denk dat ik heel wat handvatten mee kan nemen voor in de dagelijkse praktijk, bij het begeleiden van mijn leerlingen. Jouw boek is gewoon een must read voor elke docent!
‘Vallen doe ik door mijn AD(H)D zo vaak dat ik extreem snel heb leren opstaan.’
@blossombooks, ik ben erg benieuwd naar jullie andere boeken in de serie ‘Hoofdzaken’
‘Vallen doe ik door mijn AD(H)D zo vaak dat ik extreem snel heb leren opstaan.’