Reünie in Toscane

Esther79 Esther79
25 mrt 2022

Reünie in Toscane - Annemartien Berkelaar

Zijn jullie al eens in Toscane geweest? Ik niet, maar het lijkt me er heel mooi!

Toen ik de cover zag, dacht ik meteen: dit boek wil ik lezen! Een prachtige cover die je meevoert naar verre oorden vol zorgeloze vakantiemomenten.

Reünie in Toscane is het vervolg op Betoverend Toscane, maar de boeken kunnen prima los van elkaar gelezen worden. In het eerste deel leren zeven vriendinnen (van uiteenlopende leeftijden) elkaar kennen tijdens een beeldhouwcursus in Toscane (een jaar geleden), maar in deel 2 grijpt Annemartien Berkelaar prima terug op alle personages en stelt ze ze netjes opnieuw voor aan de lezer.
‘Ze zijn allemaal heel verschillend, qua persoonlijkheid en leeftijd, maar ze hebben elkaar gevonden in hun liefde voor Toscane en beeldhouwen.’ In deel 2 gaat Chloë trouwen met haar Italiaan Roberto: de uitgelezen kans voor een reünie in Toscane!

In het boek is telkens één van de vrouwen aan het woord en vanuit haar perspectief wordt het verhaal dan beschreven. Dat leest erg prettig! Zo leer je de vrouwen extra goed kennen: Chloë, haar zus Tanja, Anouk, Suzan, Baukje, Fenna en Heidi. Ze hebben allemaal hun eigen sores.

Wat me opviel, is dat de vrouwen alleen elkaar lijken te hebben. Hebben ze geen andere vriendinnen? Daar gaat het namelijk helemaal niet over.

Het is mooi om te zien hoe @annemartienberkelaar allerlei onderwerpen aansnijdt: liefde, postnatale depressie, midlifecrisis, relatieperikelen, ziekte, etc.

Gezien de titel had ik verwacht dat het boek zich grotendeels in Toscane af zou spelen. Dit is echter niet het geval. Dat is niet erg, maar ik had het anders verwacht!

Het einde vond ik nogal abrupt en dat vond ik jammer. Of komt er misschien nog een derde deel?

Reünie in Toscane is wat mij betreft een aanrader! Als je eenmaal weet wie alle vrouwen zijn (tip: maak een klein lijstje en stop het in je boek) word je in het verhaal gezogen, leef je mee met de vriendinnen en kun je het boek maar moeilijk wegleggen!

Bedankt @zomerkeuning voor dit recensie-exemplaar!

Meer recensies van Esther79