Vergeet mij niet

Esther79 Esther79
29 mrt 2024

Afgelopen week bezochten we Omaha Beach en het Memorial museum. Zo indrukwekkend om te zien... D-Day, dit jaar 80 jaar geleden.. Als je de uitgestrektheid van de zee ziet en erna de verhalen in het museum leest/ hoort, word je er echt even stil van. Ook op onze kinderen maakte het indruk.

Het is zo ontzettend belangrijk om de verhalen van vroeger door te geven. Absurd wat er allemaal gebeurd is en zo lang is het nog niet eens geleden. Het is belangrijk dat we de geschiedenis blijven doorgeven aan onze kinderen. @redactieploegsma heeft een prachtig boek uitgegeven: ‘Vergeet mij niet’. In dit boek staan twaalf verhalen over de vrienden van Anne Frank. @jannymolen heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze kinderen en dankzij de samenwerking met de Anne Frank Stichting blijven deze inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten.

Ik was van plan het boek te lezen samen met mijn zoon van 9 jaar, maar kwam er al snel achter dat het boek geschikter is voor kinderen van 12 jaar en ouder. Elke vriend(in) van Anne Frank heeft zijn/ haar eigen (heftige) verhaal en aan het einde van het boek lezen we hoe het hem/ haar vergaan is. Veel vrienden hebben de oorlog overleefd, maar een aantal ook zeker niet… Wat begon met een bioscoop- en fietsverbod, eindigde in razzia’s, transporten en concentratiekampen …

‘Vergeet me niet’ is eigenlijk een boek dat hoort bij de opvoeding. Het is goed om te weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we het feit dat we nu in vrijheid leven te danken hebben aan een groep dappere mensen. Wat leefden mensen in oorlogstijd in angst en onzekerheid.

Een prachtig ingebonden boek met mooie gladde bladzijdes van kwaliteit. Een exemplaar om in de kast te hebben staan en om (voor) te lezen. Aan het einde van het boek staan ook een aantal prachtige foto’s.

‘Je bent pas dood als je naam niet meer genoemd wordt,’ zegt een joods gezegde.

@ploegsma bedankt voor dit indrukwekkende recensie-exemplaar.

Meer recensies van Esther79