Evy De Brabander Hebban Recensent

In Familiegeluk wordt Lisette door het overlijden van haar moeder geconfronteerd met een verleden waar ze nooit weet van heeft gehad. Haar omgeving remt haar zoektocht naar de werkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis af, maar ze blijft volhouden en komt steeds dichter bij de waarheid. Wat schuilt er achter de onwil van haar familie om haar te helpen en loopt Lisette gevaar als ze doorgaat met het ontsluieren van het geheim?  

Familiegeluk is het debuut van communicatiespecialist en blogger Barbara Sevenstern (1969). Ze woont met haar man en drie kinderen in Den Haag. Het is altijd haar droom geweest om een boek te schrijven en na zes jaar hard werken ligt nu haar eerste boek in de winkel.  

De insteek van Familiegeluk voelt origineel aan. Het rouwproces van een achtergebleven dochter dat bestaat uit het wroeten in het verleden van haar overleden moeder. Geen alledaags onderwerp en het is ook niet zo dat je aan het begin van het boek al weet waar het helemaal heen zal gaan. Op een bepaald moment zijn er wel aanwijzingen, mede door het verdachte gedrag van bepaalde personages, maar het duurt toch echt tot aan het einde van het verhaal voor alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Het is eigenlijk een mix van voorspelbare gebeurtenissen met een onverwachte wending hier en daar.  

De schrijfstijl van Sevenstern is prettig om te lezen en voelt erg luchtig aan. Familiegeluk wordt omschreven als een ‘feelgoodthriller’ en alhoewel het lijkt alsof de twee delen van dat woord eigenlijk niet samengevoegd kunnen worden, past deze benaming toch erg goed bij dit boek. Als lezer word je meegenomen in het leven van Lisette en dat bestaat naast haar zoektocht ook uit veel meer elementen, waaronder romantiek. Daardoor overheerst, vooral in het eerste deel van het boek, niet zozeer de spanning, maar meer een soort nieuwsgierige prikkel naar hoe het Lisette in het geheel vergaat.  

De dialogen zijn doorspekt met emotie en voelen realistisch aan. De kwinkslagen die opduiken, voelen verfrissend aan en zorgen ervoor dat je met plezier doorleest. In het begin van het verhaal zitten twee flashbacks en die smaken eigenlijk naar meer. Het is jammer dat ze niet doorheen het hele boek blijven terugkomen, want de informatie die daarin gegeven wordt legt een mooie basis voor het verhaal in de tegenwoordige tijd. Nu blijf je als lezer wat op je honger zitten na deze twee delen over Lisette’s moeder als meisje. Sevenstern zet daarna andere technieken in om bepaalde gebeurtenissen uit het verleden te verduidelijken en zo blijft de verbinding gelukkig wel bestaan.  

De personages spatten niet van de pagina’s af, maar passen wel prima binnen het verhaal. Ze hebben genoeg karaktertrekken meegekregen om onderscheidend te zijn en dat is ook belangrijk. Toch zorgt dit element wellicht voor het grootste gemis in het verhaal: Lisette ondervindt nog wel enige mate van groei, maar bij de andere personages blijft dat vrij beperkt.  

Familiegeluk is geen keiharde thriller met een torenhoog spanningsveld, maar levert langs de andere kant ook wel genoeg elementen om de lezer tevreden te houden. Auteur Barbara Sevenstern houdt het geheel energetisch en voedt de nieuwsgierigheid, zodat verder lezen nooit een zware opgave is. Er zit een goede rode draad in het verhaal en alles komt uiteindelijk mooi bij elkaar zonder ‘bij elkaar geraapt’ te voelen. Een vlot leesbare speurtocht naar de waarheid, met een vrouwelijke inslag.

Reacties op: Het geheim van een moeder

435
Familiegeluk - Barbara Sevenstern
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken