Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Kate viert haar verjaardag in hotel Riverside met haar beste vrienden Fender, Lucas en Linne. De laatste is nieuw in de groep en weet niet dat de andere drie een nare smaak hebben bij deze verjaardag, want precies een jaar geleden gebeurde er iets verschrikkelijk met hun vriendin Isolde. Het verjaardagsfeestje wordt verstoord door de vreemde room service die hen steeds beangstigender berichten brengt. Wat is het doel van de persoon die hierachter zit? Wil hij of zij wraak nemen voor wat er een jaar geleden is gebeurd?

Room service kun je zeker in de categorie jeugdthriller plaatsen. Dit is niet Maren Stoffels’ eerste kennismaking met het genre, want eerder verschenen al Escape room en Fright night. Maren Stoffels (1988) schrijft al zowat haar hele leven. Haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift, werd gepubliceerd in 2005 en direct bekroond met de Prijs van de Jonge Jury in 2007. Stoffels werkt en woont in Amsterdam. Ze is een actief lid van de Schrijverscentrale.

De opmaak van Room service verdient absoluut aandacht. De hoofdstukken hebben tussenbladen waarop een deurhanger te zien is, en de titel heeft steeds iets te maken met een verblijf in een hotel.  Je start met de ‘reservering’ en eindigt met de ‘review’, dus er zit ook een bepaalde chronologische volgorde in. Het zijn dit soort kleine details die ervoor zorgen dat je al direct nieuwsgierig wordt gemaakt.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de oogpunten van Fender en Linne. Dat zijn een beetje de uitersten in de groep, aangezien Fender en Isolde heel close waren, en Linne Isolde nooit heeft gekend. Op die manier krijg je een mooi beeld van de dynamiek binnen de groep. Er zitten verschillende spanningen verstopt onder de mooie buitenlaag. De echte knelpunten blijven lang onuitgesproken tussen de personages, maar door de druk die nu opgelegd wordt door iemand van buitenaf zijn ze gedwongen om bepaalde zaken onder ogen te komen.

De opbouw van het verhaal wordt ondersteund door de eerder besproken indeling van de hoofdstukken. Als lezer blijf je geruime tijd nieuwsgierig naar wat er nu precies is gebeurd een jaar geleden, want dat wordt maar met mondjesmaat duidelijk gemaakt én het is hetgeen waar het allemaal om draait. Het verhaal als geheel mist wat geloofwaardigheid en de spanning voelt daardoor op sommige momenten ook geforceerd aan. Er had dieper ingegaan kunnen worden op wat er vorig jaar is gebeurd en wat dat met de groep heeft gedaan. Nu wordt het gebruikt om een spanning te creëren die eigenlijk net te heftig is voor het onderwerp van het boek. 

Room service is geschikt voor lezers vanaf dertien jaar en deze leeftijdsgroep zal er ook meer van genieten dan de 15+ groep. Het taalgebruik is vrij eenvoudig en de hoeveelheid tekst is op sommige pagina’s beperkt, waardoor je als meer volwassen lezer het boek heel snel hebt uitgelezen en achterblijft met een ietwat onvoldaan gevoel.

Stoffels zet voor de 13+ lezers met Room service een vrij spannende jeugdthriller neer, met een opmaak die een plezier is voor het oog. De verschillende lettertypes zorgen voor duidelijkheid en zullen de jongere lezer helpen om vlot door het verhaal te komen. Laat je nieuwsgierigheid prikkelen en laat je vooral verrassen door de ontknoping. De gevoelens van de hoofdpersonages zijn herkenbaar en zullen ervoor zorgen dat lezers er zich makkelijk mee kunnen identificeren. Het verhaal en de stijl van het boek hadden wat uitdagender mogen zijn om ook voor de oudere lezers het leesplezier te verhogen. Nu blijft het een echt jeugdboek.

Reacties op: Spannende wraakactie

32
Room Service - Maren Stoffels
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker