Inclusieve feelgood
3,5*
Ellie is net verhuisd naar een nieuwe stad voor haar droomjob, maar heeft het moeilijk wanneer ze kerstavond alleen moet doorbrengen. In een winkel ontmoet ze Jack, en hoewel Ellie eigenlijk demiseksueel is, voelt ze al snel een grote emotionele connectie met haar en hebben ze een onenightstand. Een jaar later ziet Ellie haar leven er helemaal anders uit. Ze is ontslagen van haar droomjob, werkt als barista in een koffiebar en probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Wanneer Andrew, de eigenaar van de koffiezaak, haar een aanzoek doet voor een verstandshuwelijk om zijn erfenis veilig te stellen, lijkt dit de oplossing te zijn voor haar financiële problemen. Samen gaan ze naar het vakantiehuis van Andrews familie om daar kerst te vieren. Wat ze echter niet weet, is dat de zus van Andrew Jacqueline is, of kortweg Jack, de vrouw waar ze op kerst vorig jaar een heerlijke dag mee beleefde en aan wie ze sindsdien nog elke dag terugdenkt.
Eerst en vooral, dit boek is volgens mij het meest inclusieve boek dat ik tot nu toe heb gelezen. Dit is duidelijk geen klassiek romance verhaal met een man en vrouw in de hoofdrol en eventueel wat bijpersonages met een andere geaardheid. Al tijdens de eerste hoofdstukken krijgen veel verschillende relatievormen, geaardheden en genderidentiteiten hun plek in het verhaal, wat ik heel verfrissend (en broodnodig) vind voor het genre.
Het verhaal is heel vlot geschreven en ik zat er snel helemaal in. De auteur neemt je mee in het leven van Ellie, die in haar leven al behoorlijk wat tegenslagen heeft moeten verwerken (en de vreselijkste moeder ooit heeft). Thema’s als eenzaamheid, sociale angsten, laag zelfbeeld, angststoornissen en problematische gezinsdynamieken worden goed uitgediept. Het was een leuk verhaal, maar voor mij bleef de connectie tussen Ellie en Jack iets teveel op de vlakte. De tussenstukjes waarin werd teruggeblikt naar kerst vorig jaar hadden daarom voor mij misschien wat dieper uitgewerkt mogen worden. Maar ik heb zeker genoten van het verhaal, en alleen al voor de inclusieve representatie in het verhaal vind ik dit boek een aanrader!
Bedankt uitgeverij Zomer&Keuning voor het recensie-exemplaar!