Een andere kijk op de gevolgen van WOII.

Filip C 20 juli 2025
In het meisje dat er niet mocht zijn weet de auteur Wilma Geldof het verhaal van Nora en Ditte, twee jonge vrouwen uit twee verschillende generaties te vertellen.
Ditte is een meisje met weinig vriendinnetjes. Tot Rifka, een Joods meisje bij Ditte in de klas terecht komt. Van hun leraar geschiedenis krijgen de meisje een duo-opdracht en Rifka en Ditte worden aan elkaar gekoppeld. Voor hun opdracht is het de bedoeling dat de meisjes informatie verzamelen bij hun ouders over het gebeuren tijdens WOII. Voor Ditte een moeilijke opdracht want haar moeder weigert over het verleden te praten. Ditte gaat op onderzoek uit en vindt op zolder een doos met oude brieven. Ze ontdekt dat haar vader niet haar biologische vader is. Waarom heeft haar moeder hierover gezwegen?
Ondertussen leren we Nora kennen tijdens WOII. Ze is een leuke meid die tijdens een opdracht voor het verzet geconfronteerd wordt met Dieter, een jonge Duitse soldaat. Om niet ontmaskerd te worden gaat ze met hem iets drinken. Na de eerste onverwachte ontmoeting volgen er al snel nieuwe stiekeme ontmoetingen. Nora raakt verliefd op de Duitse soldaat. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn.
Twee verhalen waarin twee jonge vrouwen in een uiterst vervelende situatie verzeild geraakt zijn. De ene, Nora, die verduiveld goed weet wat de oorzaak van het pestgedrag is. De andere, Ditte, die de oorzaak niet kent en op een keiharde manier met de waarheid geconfronteerd wordt. En deze twee verhalen maken samen een fantastisch boek om te lezen. Een verhaal over WOII en meisjes die verliefd werden op de verkeerde persoon, de vijand, en de gevolgen ervan hebben moeten dragen tot vele jaren na de vreselijke oorlog. Een verhaal dat, hoewel fictief, heel realistisch en sereen vertelt wordt.
Door de twee verhalen afwisselende te vertellen weet de auteur de aandacht van de lezers te houden, en krijgen we een mooie geheel van parallellen die de beide jonge vrouwen te verwerken krijgen in hun leven.

Meer recensies van Filip C