Fictie met een realistisch tintje.
In Koude dood neemt Fedor de Groot ons mee in een hedendaags verhaal waarin een terugblik zit naar de tijd van de Koude Oorlog.
Horst Vogel is een oud-Stasi-agent die van de Russische geheime dienst een laatste opdracht krijgt. Tijdens de Koude Oorlog hebben een aantal CIA-leden deelgenomen aan Operation Berlin, de operatie die de val van de muur in gang gezet heeft. Deze CIA-leden moeten nu geliquideerd worden. Na een van zijn eerste geslaagde liquidaties wordt Lara Fischer, AIVD-rechercheur ingezet om de zaak te onderzoeken. Bij het doorzoeken van de flat van de overledene wordt ze als het ware in het verleden terug gekatapulteerd; een van de kamers ziet er net hetzelfde uit als haar vroegere jeugdkamer. En dan is er nog haar vriend Scott, die samen met zijn dochter bij Lara woont. Af en toe verdwijnt Scott voor een tijdje uit het leven van zijn dochter en Lara om dan weer onverwacht terug te keren. Lara en Scott hebben duidelijk geheimen voor elkaar, maar welke geheimen?
Ook deze keer weet Fedor de Groot zijn lezers aangenaam te verrassen met een boeiend verhaal. De stijl is anders dan bij de eerdere boeken, die waren naar mijn aanvoelen nog spannender en bevatten meer directe actie. Nu is het soms wat warrig omdat van niet alle personages de rol binnen het verhaal van bij het begin duidelijk is. Je moet als lezer dus zeer actief blijven zoeken naar verbanden, hints, … om het verhaal te kunnen blijven volgen. Maar uiteindelijk wordt het plaatje duidelijk: een mix van spannende en aangrijpende gebeurtenissen. De terugblikken naar het verleden zijn zeer subtiel in het verhaal verwerkt en geven een nostalgisch tintje aan het verhaal. Ook deze keer krijg je weer een mengeling van elementen die een zekere waarheidsgehalte hebben, gemengd met een fictief verhaal. Een combinatie die zeker werkt en lezers weet te boeien.