Harde realiteit met een emotioneel kantje.

Filip C 30 december 2025
In ”De informant” neemt A.C. Porter ons mee in een verhaal rond het IRA en de politieke discussie die vele jaren aan de orde was in Noord-Ierland.
Mary is veearts en is haar man Sean gevolgd naar zijn thuisland, Ierland. Daar neemt ze haar beroep terug op en ze maakt geen verschil tussen de katholieke en de protestantse eigenaars van de dieren die ze behandeld. En op een dag komt ze op de boerderij van haar buurvrouw, Annie en treft ze de vrouw dood aan. Ze besluit de baby van de omgebrachte vrouw mee te nemen om die zelf op te voeden. Maar Sean vindt het beter het kind ergens onder te brengen, omdat zowel Mary als de baby gevaar zouden lopen als uitlekt wie de echte moeder van het kind is.
En ondertussen groeien de spanningen tussen de katholieken en de protestanten aan, wat uiteindelijk leidt tot Bloody Sunday. Wat gebeurt er nog met Mary, met de baby en vooral waarmee heeft Sean zich ingelaten?
Voor de meeste is Bloody Sunday vooral een hit van de groep U2. Met deze hit brachten zij de wrede gebeurtenissen in herdenking. En A.C. Porter heeft dit met dit boek opnieuw gedaan.
In een onnavolgbare en zeer gedreven stijl, neemt de auteur de lezers mee in een fictief verhaal met een harde en zware realiteitszin en voegt dat samen met de echt gebeurde feiten van eind jaren tachtig. Je wordt van de ene emotie in de andere gegooid en het is dan ook zeer moeilijk om het boek aan de kant te leggen. Elke keer opnieuw wordt een deeltje van de puzzel op zijn plaats gelegd, maar blijkt de puzzel te groeien en komen er nieuwe vraagtekens die om een oplossing schreeuwen.
Her eerste boek van A.C. Porter was al een topper, toch ben ik nog meer fan van dit nieuwe boek. En ik kan dus alleen maar hopen dat de auteur aan een volgend boek werkt.

Meer recensies van Filip C