Weer eentje om te koesteren.

Filip C 09 augustus 2025
Met De grote boze wolf is Björn Van den Eynde aan deel drie gekomen van zijn reeks rond Marjolein De Vrieze en Nathan Durnez. Deze keer neemt de auteur ons mee in een verhaal dat zich voornamelijk in het Luikse afspeelt. De Vrieze en Durnez worden opgeroepen om een geval van kinderontvoering te onderzoeken. Dat hun onderzoek niet zonder verwijten naar elkaar te slingeren verloopt, weten we ondertussen. Het verleden van hun vaders, maakt de relatie er niet beter op. En toch vinden Marjolein en Nathan weer sporen die leiden naar de ontmaskering van de dader(s).
De boeken van Björn Van den Eynde zijn telkens weer toppers. De rode draad doorheen zijn verhalen blijft de vertroebelde situatie tussen zijn twee hoofdpersonages. Ze zijn als water en vuur, als kat en hond … en toch weten ze de moeilijkste situaties tot een goed eind te brengen.
Het mooie aan de verhalen is ook dat ze zeer realistisch zijn. Dat bevordert het lezen en het bijhorende leesplezier. Want ondanks dat het vaak over gruwelijke zaken gaat, zoals voor een thriller toch wel hoort, weet de auteur met weinig woorden de situatie heel concreet en duidelijk voor te stellen. De ene keer doet hij dit zeer beeldend, de andere keer houdt de auteur het bij een sobere beschrijving waarmee je toch voldoende gegevens hebt om het de situatie in te schatten. Het leuke is dat de auteur ook altijd probeert verwijzingen naar waargebeurde feiten, zonder deze bij naam te noemen, in zijn verhaal te verwerken. Schandalen waarbij hooggeplaatste personen, vaak uit de politiek of de overheidsinstellingen, het niet zo nauw nemen met de regeltjes, zijn natuurlijk een ideaal onderwerp om te gebruiken. Op dat vlak mogen we gerust zijn dat de auteur nog wel veel inspiratie kan opdoen uit het dagelijkse leven en dus ons nog menig maal kan verrassen met weer een pageturner.
Hou nog maar wat geheimen uit het verleden van de vaders over, zodat we nog veel kunnen genieten van het topduo De Vrieze en Durnez.

Meer recensies van Filip C