Een andere kijk op WOII

Filip C 15 september 2025
Voor De Boekenreizigers Leesclub lazen we “Bobby Dear” waarin Lenny Van Gessel het verhaal van haar oma en opa met ons deelt aan de hand van oude brieven die ze van het koppel teruggevonden heeft.
Bobby en Leny leren elkaar kennen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Doordat ze niet onmiddellijk in elkaars buurt wonen, communiceren ze voornamelijk via brieven. Deze gaan over het alledaagse leven, maar vooral over het gemis aan elkaar. Nadat Leny hun vriendschap verbroken heeft, zien ze elkaar een aantal jaren later terug. De liefde spat er terug vanaf, maar nu staat plots WOII voor de deur. De fysieke afstand tussen Leny en Bob maakt dat ze hun schrijverij aan elkaar terug op nemen. Ze delen lief en leed, ondernemen vreemde en gedurfde avonturen en komen na de oorlog terug bij elkaar. Uiteindelijk stichten ze samen een gezin.
Via de brieven die het koppel destijds schreef en die Lenny kort voor de dood van haar oma Leny kreeg, leert de auteur haar grootouders op een andere manier kennen. Maar voor mij zit de waarde van de brieven niet in de liefde die ze elkaar toeschrijven, maar in de dagelijkse gebeurtenissen die de oorlog met zich mee bracht. Ondanks dat al veel bekend raakte over de vreselijke toestanden uit WOII, krijgen we toch een andere kijk op het gebeuren.
Misschien is het boek net iets te intiem en geïdealiseerd en lijkt het voor sommige lezers eerder saai om steeds weer de lieftallige woordjes te lezen die het koppel tot elkaar richt. Toch zijn er ook best spannende momenten in het verhaal terug te vinden.
Voor mij een boek dat er mag zijn, voor de familie waarschijnlijk een zeer waardevol verhaal.

Meer recensies van Filip C