Eerder iets voor ingewijden.
In de Boekenreizigers Leesclub kregen we de mogelijkheid het boek “Fluisteringen van zand” op de leesplank te leggen. Op basis van de korte inhoud en de cover ging ik in op het aanbod.
De cover is een afbeelding van een Egyptische priesteres, het hoofdpersonage van dit boek.
Want we lezen het levensverhaal van Meryt Amun, de dochter van Farao Ramses. Het meisje heeft al snel de beslissing genomen dat zij haar leven wil wijden aan de goden en de tempels. Stap na stap worden we meegenomen in haar verschillende inwijdingen en haar leven als dochter van de tempels.
Na het lezen van dit boek zit ik met een zeer dubbel gevoel. Dat het boek niet mijn ding is, is wel zeker. Het gebruik van de termen Ba, Ka, … blijft door mijn hoofd spoken omdat voor mij nog steeds niet duidelijk is wat er precies mee bedoeld wordt. Lezers die meer met deze termen vertrouwd zijn, zullen het verhaal waarschijnlijk wel beter kunnen volgen, maar bij mij werd het eerder een blok aan het been waardoor ook het geschiedkundige deel uit het verhaal ondergesneeuwd raakte. Gelukkig werd in het boek ook een nawoord opgenomen waarin de rol van de geschiedkundige personages nog even werd samengevat. Een dergelijke verduidelijking van de gebruikte termen, was ook op zijn plaats geweest.
De stijl die de auteur gebruikt is wel vrij beeldend, waardoor je toch wel een goed beeld krijgt van de mysterieuze gebeurtenissen waarmee Meryt Amun geconfronteerd wordt. Ook de luister en praal aan het Egyptische hof van Faroa komen mooi tot uiting. Het verhaal heeft een chronologisch verloop en bevat ook spannende elementen.
Al bij al ben ik blij dat ik wel heb doorgezet en het boek heb uitgelezen. Maar het eindoordeel blijft beperkt tot ***.