Gea Kuipers Hebban Recensent

Marion van de Coolwijk (1959) studeerde Nederlands nadat ze de Pabo had voltooid. In 1988 debuteerde ze als jeugdboekenschrijver. Bekende series van haar hand zijn 'De Olijke Tweeling' en 'MZZLmeiden'. In 2016 debuteerde Van de Coolwijk met de thriller Mangelvrouw, waarmee ze zich plaatste op de shortlist van de Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller 2017. Inmiddels heeft de auteur ruim tweehonderd titels op haar naam staan, waarvan de laatste, Mama liegt, in het voorjaar van 2022 verscheen.

Als Aisa haar oma Elizabeth in het verzorgingshuis bezoekt, vraagt die haar om haar zus Emma te zoeken. Aisa is totaal overdonderd door die vraag, want ze wist niet van het bestaan van een oudtante. Het kost haar weinig moeite om Emma op te sporen, waarna een ontmoeting tussen de twee zussen snel geregeld is. Kort na Emma’s bezoek overlijdt Elizabeth. Omdat Aisa haar aan alcohol verslaafde moeder niet te pakken krijgt en verder geen familie heeft, wendt ze zich tot Emma. De laatste vangt Aisa liefdevol op binnen haar eigen familie. Dan blijkt al snel dat iemand binnen die familie niet blij is met de komst van Aisa.

Met Mama liegt schrijft Van de Coolwijk voor een breed lezerspubliek. Haar schrijfstijl is toegankelijk en helder, zonder extra lagen om over na te denken. Door twee elkaar afwisselende verhaallijnen te gebruiken, weet ze in korte tijd de lezer aan zich te binden. De nieuwsgierigheid naar wat er speelt, start al bij de proloog als de dan nog maar vijftienjarige Elizabeth op het punt staat te bevallen. Het is meteen duidelijk dat er meer aan de hand is, maar wat? Die verhaallijn springt daarna een paar jaar terug in de tijd om Elizabeth te volgen, die te maken krijgt met een paar ingrijpende gebeurtenissen als gevolg van WOII. De tweede verhaallijn speelt in het heden en volgt Aisa en het contact met haar ‘nieuwe’ familie, die naast Emma bestaat uit diens zoon Bodewijn, zijn vrouw Brenda en hun zoon Zeb.

Over beide verhaallijnen weet de auteur een vleugje spanning te spuiten, dat voor een doorgewinterde thrillerlezer echter te weinig is. Het ontbreekt Van de Coolwijk aan die typische finesse, dat uitgekiende raffinement waardoor een roman een thriller wordt. Hierdoor komen de spannende situaties wat flauwtjes over. De personages en hun karakters worden duidelijk beschreven, al blijft Aisa wel wat mager en oppervlakkig voor een hoofdpersonage. Elizabeth draagt een groot deel van het boek door haar ontwikkeling van pubermeisje naar volwassen vrouw. Ze heeft een eigenzinnig en onbevangen karakter als meisje dat langzaam overgaat in iets mysterieus en dat weet de auteur goed vast te houden. Emma’s karakter wordt eveneens goed neergezet, maar op een ietwat doorzichtige manier waardoor ze de lezer niet echt op het verkeerde been kan zetten.

Van de Coolwijk heeft met Mama liegt een onderhoudende roman geschreven, waarin familiegeschiedenis het grootste thema is. Het is een leuk boek om te lezen, maar dan wel onder het kopje familieverhaal met een vleugje spanning.

Reacties op: Familieverhaal met vleugje spanning

227
Mama liegt - Marion van de Coolwijk
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners