Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Goede bedoelingen bij nood(lot)

Gerard Hilbrants 24 oktober 2022
De voordelen van Sint Barbara

De achterflap van de kaft spreekt over: Een meeslepende en uiterst grappige familieroman, waarin wordt verhaald van een avontuurlijke liefdesgeschiedenis met een donkergrijs randje.
Een boek over noodlot, liefde en verlangen naar zingeving. Je wordt nieuwsgierig. Zelf doe onder andere bij het bepalen of een verhaal mij zou kunnen aanspreken de ‘eerste-en-laatste-zin-test’.
Wekt dat mijn nieuwgierigheid, dan zou het kunnen dat het een lezenswaardig boek is.
“Hij had het de kinderen ook op een terras in Zutphen kunnen vertellen, of tijdens een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug. “Wat er met de rechtervoet van Linnek gebeurd is, is tot op de dag van vandaag onopgehelderd gebleven.” Inderdaad voor mijn twee zinnen die mij nieuwsgierig hebben gemaakt naar het verhaal van ‘De voordelen van Sint Barbara’. Het boek heeft mij niet teleurgesteld.
Wat als een familieroman begint eindigt op een gegeven moment in een bijna absurdistisch verhaal, waarbij je absoluut niet kunt zeggen dat het absurdistische zich in de werkelijkheid niet zou kunnen voordoen. Ik zou mij best kunnen voorstellen dat in de reële wereld een dergelijk gezeul, zoals met Ruben Linnek, niet zou kunnen plaatsvinden. De schrijver weet het geloofwaardig op te schrijven. Mij deed het denken aan een film met louis de Funès, ‘Jo’ uit 1971.
Het verhaal is opgedeeld in prachtige kleine hoofdstukjes, waardoor je niet, bij het aan de kant leggen van het boek omdat je leestijd er voor dat moment opzit, ergens midden in een hoofdstuk moet stoppen met lezen. Ook vormen de vijf delen van het boek een mooi afgerond geheel. Het begrip familieroman verwijst naar de relatie van Ruben met zijn beide kinderen, zijn ex en de nieuwe vriendin. De bestempeling van het boek als een liefdesgeschiedenis heeft verschillende lagen. Er is een laag die verhaalt over de liefde tussen vader en zijn beide kinderen, een laag die verhaalt over de liefde van Ruben met zijn ex en zijn nieuwe vriendin en een laag die verhaalt van de liefde van Ruben met Amsterdam. Die laatste liefde is heel sterk. Ruben wil voordat zijn leven ten einde is terug naar Amsterdam, alwaar hij ook uiteindelijk begraven wil worden. Die laatste wens uit hij specifiek aan zijn kinderen. En deze uitdrukkelijke wens is de oorzaak van het uiteindelijk absurdistische verloop van het verhaal. Een verhaal waarbij je zo af en toe hartelijk kan lachen. Toch behoudt de schrijver volledig zijn grip op het verhaal, ook op de komische stukken. Het wordt geen slapstick. Het verhaal ontpopt zich in gedoseerde gebeurtenissen. Het boek wordt geen moment saai. Het is zeer lezenswaardig en beeldend geschreven voor een groot lezerspubliek. Ik zie de speelfilm wel verschijnen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gerard Hilbrants

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.