Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Alleen op een ruimteschip, in een poging de wereld te redden

“Andy Weir combineert zijn grenzeloze passie voor wetenschap met de gave om het vermakelijk en begrijpelijk op te schrijven.” aldus The Washington Times.

The Guardian schrijft: “Dit boek gaat een hit worden.”

Beide kranten hebben gelijk. Wat een prachtig boek! Wat een fantastisch verhaal!

Project Hail Mary – Als enige overlevende op een ruimteschip en dat 559 bladzijden lang.
Dat triggerde mij. Ben je als schrijver in staat om rond 1 persoon een verhaal op te zetten en te vertellen en dat dan 559 bladzijden weet vol te houden, waarbij de lezer ook nog eens geboeid blijft en wil doorlezen?

Om zo op het eerste gezicht een idee te krijgen of een voor mij onbekend boek boeiend zou kunnen zijn om te lezen, doe ik de “eerste-/laatste-zin-van-het-boek” test. Word ik daardoor nieuwgiering naar het verhaal dan zou het boek lezenswaardig zijn.

‘Hoeveel is twee plus twee?’/’Twaalf kinderen steken hun klauwtjes op.’

Wetende dat het een sciencefiction verhaal is dat zich afspeelt in een ruimteschip, dan wekt 12 kinderen met klauwtjes voldoende nieuwsgierigheid op. Het verhaal doorstond mijn eerste-/laatste-zin test met glans. Het verhaal is fantasierijk, emotioneel ontroerend en wetenschappelijk verantwoord. Kortom het boek Project Hail Mary stelde mij niet teleur.

Het verhaal:
Ryland Grace wordt wakker in een ruimteschip lichtjaren van de aarde. Het probleem is dat hij zich niet herinnert wie hij is of wat hij zou moeten doen. Maar wat het ook is, het moet belangrijk zijn, anders zou hij niet met twee andere astronauten op deze missie zijn gestuurd. Helaas heeft geen van beiden de reis overleefd, dus Ryland is helemaal alleen. Daarnaast is hij de laatste hoop van de aarde om te overleven. Terwijl zijn herinneringen langzaam terugkeren beseft Ryland dat hij een onmogelijke taak moet zien te voltooien. Maar heeft hij dankzij een onverwachte bondgenoot een kans? Lees het zelf!

Wat mij tijdens het lezen volledig verbaasde, was hoe geloofwaardig en plausibel de wetenschap in het boek is. Er is niets vervelender dan een sciencefictionboek te lezen en te beseffen dat het wetenschappelijke gedeelte allemaal schijn is en totaal niet mogelijk zou kunnen zijn. In Project Hail Mary is het wetenschappelijke gedeelte geheel geen schijn. Het uitgangspunt is niet enkel ingenieus en intrigerend, maar het verhaal is heel logisch. Het is gemakkelijk te begrijpen. Je kunt het eenvoudig tot je nemen. Het verhaal is verdeeld in kleine stukjes die een leek kan begrijpen. Het boek is onderverdeeld in, qua omvang behapbare, hoofdstukken. De schrijver maakt gebruik van flashbacks. De hoofdstukken zijn afwisselend. Overigens. Bijzonder aan het boek is dat je er ook nog wat van opsteekt op gebied van natuurkunde, scheikunde en onze gebruiksapparaten. Heel simpel, gewoon tijdens het lezen. Zo wordt op bladzijde 101 terloops verklaard waarom er gaas zit in het venster van de deur van een magnetron.

Afgezien van de wetenschap, is dit verhaal zoveel meer. Het is niet enkel een simpel sciencefiction verhaal dat zich afspeelt in de ruimte. Het gaat over hoop, het vinden van verbindingen op de meest onverwachte plaatsen, de uitdaging aangaan, het overwinnen van angst en tegenspoed, doen waartoe je in staat bent en het diep in jezelf graven. Maar het gaat ook over onvoorwaardelijke vriendschap. Het is een avonturenroman maar ook een ontwikkelingsroman (De ‘geestelijke’ ontwikkeling van beide hoofdpersonen worden niet uitgebreid beschreven, maar volgens mij in voldoende mate).

Tot slot:
Bij het lezen van een boek zoek ik altijd naar die speciale zeldzame momenten waardoor het boek me raakt en ik het boek als een ander mens uiteindelijk neerleg. Dit boek verwonderde en ontroerde me. Maakte me aan het denken en gaf me hoop. Misschien met de juiste inzet kunnen ook wij de aarde nog redden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gerard Hilbrants

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.