Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een terugvlucht naar een nieuw evenwicht

Gerard Hilbrants 07 april 2022
De Terugvlucht, Prachtige Belgische proza.
Nederlandse taalbonbons in Vlaamse taalverpakking.

Op Linguines (haar site) valt te ontdekken wie Ines Nijs de schrijfster van De Terugvlucht is.
Ze is filoloog van opleiding, freelance redacteur van beroep. Verhalen lezen en schrijven is wat ze het liefst doet. Verhalen over mensen, over wat ze zeggen en wat ze verzwijgen. En dat is te merken in haar in februari 2022 verschenen tweede roman De Terugvlucht. Een fantastisch onderhoudende roman met een glansrol voor de pioniers van de Belgische luchtvaart. Inderdaad de Belgische luchtvaart. Ines is immers een Belgische (Tremelo) en dat is te merken aan haar taalgebruik, woordkeuze en zinsbouw. Prachtige Belgische proza. Voor een niet Vlaming met gevoel voor taal echt genieten. Nederlandse taalbonbons in Vlaamse taalverpakking.

De Terugvlucht gaat over mensen, hun verhalen, emoties, hetgeen ze voor zich houden (dus verzwijgen), maar ook over een andere grote interesse van Ines: De vliegtuigpioniers van het Belgische Sabena. In het verhaal is Victor Heylighen de luchtvaartpionier, die de luchtverbinding tussen Brussel en het toenmalige Leopoldstad mee hielp te ontwikkelen. Een deel van de luchtverbinding wordt weergegeven op de voorkant van het boek en vormt een eenheid met de overige onderdelen van het omslag. Het geheel wordt op een prachtige wijze stilistische weergegeven. De kaft zal in een winkel op een boekentafel in het oog springen en uitnodigen om het boek ter hand te nemen.

De Terugvlucht schetst niet alleen een historisch verhaal maar ook het persoonlijk leven van Victor.
Het historische aspect van de luchtvaart wordt echter summier opgepakt. Het is geen chronologische beschrijving van die luchtvaart. Het historische zit hem vooral in het feit dat het verhaal speelt ten tijde van het koloniale tijdperk (België bezat nog Congo of eigenlijk was het eerder privébezit van koning Leopold II) en het vastklampen van Victor een oude vliegen. Zich dus verzette tegen de opkomst van nieuwe vliegtuigen en moderne boordapparatuur. Alles moest hoger, sneller, verder en meer. Een vooruitgang waarin Victor niet in gelooft en die hij vanwege zijn leeftijd niet kan bijbenen. Het zorgt voor onbalans in zijn leven.

Ook is zijn privéleven aan verandering onderhevig waardoor hij ook op het privévlak een nieuwe balans moet zoeken. De relatie met zijn vrouw is een sleur geworden en ervaart hij als vanzelfsprekend. Ook krijgt Victor op het zelfde moment als vliegenier te maken met incidenten. Hij wordt daardoor op non-actief geplaatst. Victor begint als vliegenier te twijfelen en zoekt iets anders. Hij neemt het aanbod aan om een kunstroute op te zetten voor Afrikaanse dansmaskers en andere kunstvoorwerpen uit de Mayomberegio. De kunstwerken zijn erg geliefd bij Europese klanten.

De Terugvlucht is geschreven, zoals ik hierboven reeds melde, in prachtige Vlaamse proza, die naar voren komt in eenvoudig taalgebruik, woordkeuze en zinsbouw. Genieten dus.
De personages worden weergegeven met de nodige diepgang. We lezen over hun twijfels, angsten, worstelingen, problemen en zorgen. De mis en scene wordt uitstekend weergegeven, je zou denken dat de schrijfster bekend is met de omgeving. Tijdens het lezen waan je je op de plekken waar het verhaal zich afspeelt. Je kunt de omgeving ruiken.

De Terugvlucht verhaalt over het wel en wee van de verschillende personages in twee delen. Deel 1 begint op 14 juli 1945 en deel 2 begint een jaar later op 14 juli 1946. De schrijfster neemt je in het eerste deel mee in een onbekende wereld afwisselend gesitueerd in België en Congo. In deel 2 vult Ines de vraagtekens uit het eerste deel in. In het tweede deel wordt bijvoorbeeld duidelijk wat het onverwerkte trauma van Victor is. Ines Nijs raakt je met het verhaal van de Terugvlucht.
Na de laatste twee zinnen kijk je van de bladzijde op en overpeins je het verhaal.
“Beneden op straat ligt haar lichaam. En daaronder, in scherven verbrijzeld, ligt haar schaduw.”

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gerard Hilbrants

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.