Historische thriller met gevoel
Met Tot het bittere einde neemt Esther Teunissen je mee naar het rampjaar 1672: een chaotische periode waarin de Republiek wankelde en de moord op de gebroeders De Witt het land in zijn greep hield. Wat me meteen opviel, is hoe overtuigend de historische setting is. Je ziet en voelt hoe ongelijk de rollen tussen mannen en vrouwen toen verdeeld waren – iets wat haast niet te vergelijken is met nu. Juist dat maakte het voor mij extra boeiend om Anna’s verhaal te volgen.
Anna zit gevangen in een gewelddadig huwelijk en is volledig afhankelijk van de mannen om haar heen. In het begin vond ik haar wat passief, maar dat is logisch in de context van die tijd. Daardoor begreep ik haar keuzes en motieven juist heel goed, en leefde ik met haar mee. Misschien verwacht je nu een vrouw die assertiever is, maar dat zou simpelweg niet geloofwaardig zijn geweest. Anna voelde daardoor menselijk en realistisch.
Wat ik sterk vond, is hoe Teunissen historische feiten en fictie verweeft. De link met de moord op de gebroeders De Witt gaf het verhaal meteen meer lading. Het deed me zelfs denken aan de film Michiel de Ruyter, die dezelfde periode laat zien – zo kreeg ik direct een helder beeld van de politieke chaos en dreiging van die tijd. Het nawoord, waarin de auteur schrijft dat Anna echt had kunnen bestaan, vond ik een mooie extra touch.
Toch had ik aan het einde nog een onbeantwoorde vraag. De meeste lijnen worden netjes afgerond, maar één puzzelstukje bleef liggen. Jammer, want dat haalde net een stukje voldoening weg.
Al met al geef ik Tot het bittere einde vier sterren. Een meeslepende mix van geschiedenis en spanning die ik met plezier las. Het boek verscheen op 12 augustus 2025 en is verkrijgbaar als fysiek boek, e-book en luisterboek (o.a. op Storytel). Perfect voor liefhebbers van historische romans met een spannende twist – al is het iets minder geschikt voor wie een keiharde thriller verwacht.
Dank aan De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar.
Dank aan De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar.