Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Alsof je een film kijkt

Harmke Hiemstra 28 augustus 2020
Een oude en een jonge man, de een rijk, zeer geleerd en in hoog aanzien tot in de verre omtrek, de ander een ongeschoolde voormalig slaaf voor wie de vrijheid zijn rijkdom was.
Welk een verschil, maar hun gezamenlijke interesse in de natuur en de liefde voor Zarafa, de giraffe, overbrugde de vooroordelen en bracht hen dichter bij elkaar. Tijdens de vele avonturen die ze samen beleefden ontdekten ze zelfs dat hun karakters niet eens zo veel van elkaar verschilden en ze kregen een sterke band.
Voor Agnita de Ranitz is geen moeite teveel geweest om zo waarheidsgetrouw mogelijk het verhaal op te kunnen tekenen van een voetreis in 1827 van Marseille naar Parijs om de giraffe te brengen die de Franse koning cadeau had gekregen van de pasja van Egypte. Zowel historisch als topografisch heeft ze alle feiten nauwkeurig onderzocht waarvan achter in het boek uitvoerig verslag is gedaan.
Van de geleerde Saint-Hilaire, die overigens nog maar 55 jaar was, maar voor die tijd al aardig oud, was veel bekend, maar van Atir voornamelijk dat hij een rokkenjager werd genoemd.
Om het verhaal nog boeiender en prettig leesbaar te maken is er aangaande het karakter van Atir en gebeurtenissen en dialogen wat fictie toegevoegd. Door het hele boek heen wordt er zowel door Saint-Hillaire als door Atir verslag gedaan, waardoor vermakelijk duidelijk wordt hoe de twee de gebeurtenissen op hun eigen manier hebben geïnterpreteerd. De schrijfster heeft zich hierbij bijzonder goed ingeleefd in de verschillende persoonlijkheden en bijbehorend taalgebruik.
Bij de omstanders die in groten getale overal toestroomden omdat ze nog nooit een giraffe hadden gezien zie je hoe mensen vanuit de aanvankelijke angst steeds nieuwsgieriger werden en er uiteindelijk een ware giraffengekte ontstond waar de middenstand handig op in sprong.
Genoten heb ik van het uitvoerige sfeerbeeld van de mooie Franse natuur. Ik kon de tijm en lavendel bijna ruiken.
Een boek dat ik een ieder kan aanraden, ook als je niet van geschiedenis houdt, want een geschiedenis die zo beeldend wordt verteld is allesbehalve saai.
Ik zie hier een heel leuk boek voor een filmproducent.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harmke Hiemstra

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?