Historische fictie met een actuele tint
Vanavond gaat de vlag weer half stok en zijn we even stil. Maar dit keer zullen ongetwijfeld de beelden door mijn hoofd gaan die Rachel van Charante zo indringend in mijn hoofd heeft weten te plaatsen met haar boek “De verraadster van Vorden”.
Verschillende personages kende ik al uit haar boek “Schaduwdochter”. Het is niet nodig om dat boek eerst te lezen, maar het versterkt wel het gevoel dat je hebt bij de karakters.
Haar eerste boek speelde zich, evenals dit boek, voor een groot deel af in het kasteel van Vorden en is, hoewel fictie, onder mijn huid gaan zitten. Ook dit boek heeft zich daar bij gevoegd. De karakters zijn zo duidelijk uitgewerkt, dat het voelt, alsof ik ze heb gekend.
Het boek is verdeeld in hoofdstukken vanuit perspectief van de verschillende personages en in verschillende tijden.
Het is spannend tot op het bot en heel realistisch geschreven. Vooral dat laatste maakte sommige passages heel triest en schokkend, wat logisch is, want in een verhaal dat grotendeels gaat over de tijd van de tweede wereldoorlog, kun je natuurlijk niet verwachten dat alles goed afloopt.
Maar gelukkig is er ook ruimte voor troost en vergeving.
Heel actueel is de verhaallijn in het boek waarin de waarheid over de rol van enkele personages pas heel veel later duidelijk wordt.
Maar gelukkig is er ook ruimte voor troost en vergeving.