Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Waarom vijftigplussers zo waardevol zijn

Harmke Hiemstra 14 december 2020

Eigenlijk kon ik zelf al veel voordelen van ouder worden bedenken, maar Mark Nelissen weet in dit boek heel mooi uit te leggen waarom ook de maatschappij absoluut niet zonder ouderen kan. Sterker nog, als de mens niet steeds ouder was geworden, was onze cultuur en zelfredzaamheid bij lange na niet wat het nu is. Dit wordt in het boek “eindelijk oud” wetenschappelijk onderbouwd aan de hand van de evolutieleer.
Mark besteedt bijna het halve boek aan onze voorouders en soms dacht ik: schiet nou op. Ik wil de voordelen van ouder worden horen. Maar het evolutieverhaal is nu eenmaal de basis van zijn pleidooi. Gelukkig weet hij onze voorgeschiedenis boeiend te brengen en is hij zo handig om de moeilijke namen te vereenvoudigen tot populaire namen die gemakkelijker zijn te onthouden.
Je kan merken dat Mark gewend is om de materie mondeling uit te leggen aan studenten en andere groepen, want hij weet de aandacht goed vast te houden en het verhaal met de nodige humor te verluchtigen.
In de tweede helft van het boek wordt de inspanning beloond met voorbeelden van geluk dat zich door grijze haren en rimpels niet laat tegenhouden en met tips om optimaal van de nog resterende mooie jaren te genieten.
En zelfs voor het onvermijdelijke einde heeft dit boek nog bemoedigende woorden en wordt uitgelegd waarom we hier niet bang voor hoeven te zijn.
Natuurlijk laat de Vlaamse hoogleraar gedragsbiologie het ook in de tweede helft van het boek niet bij loze kreten. Hij heeft, zoals het een wetenschapper betaamt, de zeer interessante feiten die genoemd worden terdege onderzocht. Zo wordt uitvoerig ingegaan op verschillende zienswijzen aangaande onze levensverwachting en of het mogelijk is om dit te verlengen.
Maar het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van leven. Dit wordt dan ook van alle kanten belicht, van voeding en verzorging tot leefstijl en sociale aspecten.
Ik vond dit boek heel inspirerend en verhelderend.
Het is een ideaal cadeau voor iemand die vijftig wordt, of zestig, zeventig….kortom, zolang men nog van deze waardevolle jaren kan genieten.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harmke Hiemstra