Recensie Brandlucht

23 mrt 2012

In Brandlucht staan de Vlaams-Nederlandse expats in Canada centraal. Drie generaties vrouwen, elk met hun eigen waarheid delven elk op hun manier het onderspit. Alleen Linda, de jongste telg uit het driegeslacht, is nog niet helemaal beschadigd. Weer heeft dit boek (na suikerspin) me kunnen raken. Ik heb echt genoten van het empatisch vermogen waarin Erik Vlaminck zo raak maatschappelijke verschoppelingen kan neerzetten. Ik hou enorm van zijn manier van schrijven, recht voor de raap, geen onnodige uitwijdingen, maar met zo veel liefde en begrip voor elk personage. Toch denk ik dat het ‘Vlaamse’ karakter misschien storend kan zijn voor niet-Vlamingen. Sommige uitdrukkingen zoals ‘die-van-ons’ zijn typisch Vlaams, en juist door het gebruik hiervan moet ik altijd lachen. Deze uitdrukking wordt vooral gebruikt in volkse milieus en geschuwd en zeker niet gebruikt onder ‘intellectuelen’ Deze uitdrukking gebruiken is daar echt not-done! Dat zijn nuances die enkel een Vlaming begrijpt vrees ik. Toch een aanrader!!!

Meer recensies van